Rozwiąż równanie sin6x+cos3x=2sin3x+1 w przedziale ⟨0,π⟩.
Opeus: Rozwiąż równanie sin6x+cos3x=2sin3x+1 w przedziale ⟨0,π⟩.
Próbuję to zrobić z sinusa podwojonego kąta:
sin3*2x +cos3x=2sin3x+1
2sin3x cos3x = 2sin3x+1
cos3x(2sin3x+1)−(2sin3x+1)=0
(cos3x−1)(2sin3x+1)=0
czy teraz koniecznie muszę podstawić za 3x = t czy jest inna droga?
21 maj 21:22
a7: cos3x=cos(2kπ) 3x=2kπ x=2/3kπ lub sin3x=−1/2 sin3x=sin(π/4+2kπ) x=π/12+kπ/6
chyba tak można ?
21 maj 21:44
Flo:
Nie.
| | π | | 5π | |
3x=2kπ lub 3 x=π+ |
| +2kπ lub 3x=π+ |
| +2kπ /:3 |
| | 6 | | 6 | |
| | 2π | | 7π | | 2kπ | | 11π | | 2kπ | |
x= |
| lub x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 3 | | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
teraz podstaw k=0 i k=1 i te wybierasz rozw, które należą do podanego przedziału
21 maj 21:46
Opeus: Kurde, nie rozumiem dlaczego podstawiamy 3x=2kπ. Przecież to ma się nie powtarzać bo D: ⟨0,π⟩.
Odpowiedzi do tego zadania to:
| | 7 | | 11 | | 2 | |
x∊{ |
| π, |
| π, |
| π, 0} |
| | 18 | | 18 | | 3 | |
Sorry, ale tępy jestem.
21 maj 22:01
a7:

cos3x=1
21 maj 22:05
a7:

cosx=1 dla x=2π dlatego cos3x=cos(2π) 3x=2π czyli x=2π/3 ponieważ okres cos3x jest trzy
razy "częstszy" T=2π/3 to w przedziale <0,π>
będzie 0 i 2π/3 rozwiązaniem tej części równania
21 maj 22:10
annabb: bo jak masz jakąś liczbę przed x to jak podzielisz to te powtórzenia się zacieśnią i więcej się
załapie w badanym kawałku
21 maj 22:10
a7:

jeśli chodzi o sin3x=−1/2 to tak samo sinx=−1/2 dla x=7π/6+2π/3
3x=7π/6 x=7π/18+4π/9 czyli x=7π/18 lub x=11π/18 ( w tym przedziale tylko te dwa
rozwiązania dla tej części równania)
21 maj 22:24
annabb: poza tym czasem trzeba przesunąć rozwiązania, bo masz je podać w innym zakresie i wtedy też się
przydaje kπ
21 maj 22:28
a7: chochlik sinx=−1/2 dla x=7π/6, a T sin3x=2π/3=4π/9, więc
3x=7π6+4π/9 czyli x=7π/18 lub x=11π/18
trochę pogmatwałam, sorki
21 maj 22:28
Mila:
Podstaw k=0
wtedy otrzymasz :
| | 7π | | 11π | |
x=0 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 18 | | 18 | |
k=1
| | 2π | | 7π | | 2π | | 7π | | 12π | | 19π | |
x= |
| ∊<0,π>lub x= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| >π |
| | 3 | | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | | 18 | |
| | 2π | | 7π | | 11π | |
odp. x∊{0, |
| , |
| , |
| } |
| | 3 | | 18 | | 18 | |
21 maj 22:30