funkcja liniowa
Matfiz: Wyznacz funkcję liniową f, aby dla dowolnego x rzeczywistego zachodził warunek f(4x+3) +8x =
g(x), gdzie g jest funkcją liniową parzystą, do wykresu którego należy punk B = (5,−6)
21 maj 15:06
Matfiz: do wykresu której*
21 maj 15:06
Bleee:
czyli
f(4*5 +3) + 8*5 = −6 <=> f(23) = −46
a także
B' = (−5 ; −6) należy do wykresu g(x)
f(−20 + 3) − 40 = −6 <=> f(−17) = 34
f(x) = ax + b
f(23) = 23a + b = −46
f(−17) = −17a + b = 34
wyznaczasz 'a' i 'b'
21 maj 15:09
Matfiz: czyli punkt B należy też do wykresu funkcji f?
21 maj 15:16
Bleee:
nie ... w którym niby momencie napisałem że punkt B należy do 'funkcji f'

g(x) = f(4x+3) + 8x
do wykresu funkcji
g(x) należy punkt B ( oraz punkt B' )
21 maj 15:17
Matfiz: a dlaczego wymnożyłeś we wzorze funkcji f 4*5 i 8*5 ?
21 maj 15:19
Bleee:
bo g(5) = −6
więc
g(5) = f(4*5 + 3) + 8*5 = −6
bo przecież: g(x) = f(4x + 3) + 8x
21 maj 15:25
Jerzy:
Czy ty masz świadomość, co to oznacza,że punkt B(5,−6) należy do wykresu funkcji ?
21 maj 15:27
Matfiz: faktycznie, czyli funkcja liniowa parzysta może być tylko wtedy parzysta kiedy jest pozioma?
21 maj 15:28
Matfiz: Coś tam wiem na ten temat
21 maj 15:28
Jerzy:
Nie pozioma, tylko stała.
21 maj 15:29
Matfiz: A skąd wiadomo, że B' należy do wykresu funkcji g
21 maj 15:29
Jerzy:
Bo dla funkcji parzystych zachodzi: f(−x) = f(x)
21 maj 15:32
fil: bo funkcja g(x) jest parzysta
21 maj 15:32
Matfiz: aaaa faktycznie
21 maj 15:33
Matfiz: dziękuję za pomoc

powalone zadanie
21 maj 15:33
Bleee:
Zauważ, że to rozwiązanie NIE wykorzystuje informacji o tym, że g(x) to funkcja stała.
Jeżeli byśmy chcieli to zauważyć, to rozwiązanie będzie łatwiejsze:
f(x) = ax + b
g(x) = −6
−6 = a(4x+3) + 8x + b
−6 = x(4a + 8) + 3a + b
stąd:
4a + 8 = 0
3a + b = −6
21 maj 15:36
Matfiz: dziękuję
21 maj 15:41