Podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=|m| w zależności od parametru m.
Cyklop: Podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=|m| w zależności od parametru m.
Nie wiem jak rozwiązać to z wartością bezwzględną m, bez niej bym sobie poradził.
Proszę o wskazówki.
21 maj 13:51
ICSP: Dla m = 1 dostajesz równanie f(x) = 1
Dla m = −1 dostajesz równanie f(x) = 1
Co oznacza, że wystarczy znaleźć rozwiązania równania f(x) = m dla dodatniego m
Ujemne dostajemy w gratisie.
21 maj 13:55
fil: dla |m| = 0 − jedno rozwiazanie
dla |m| > 1 brak rozwiazan
dla 0 < |m| < 1 dwa rozwiazania
dla |m| < 0 dwa rozwiazania
21 maj 13:56
fil: i dla |m| = 1 − jedno rozwiazanie
21 maj 13:57
Jerzy:
A to ciekawe: |m| < 0
21 maj 14:03
fil: Napisalem to, co wynika po podstawieniu t = |m|, nie rozwiazywalem
21 maj 14:07
fil: A to ze trzeba to odrzucic, to sprawa juz postujacego zadanie
21 maj 14:07
Jerzy:
To jeszcze dopisz: dla |m| = 1 jedno rozwiązanie.
21 maj 14:17
Cyklop: @ICSP ok postaram się w ten sposób tylko pomoz mi zrozumieć o co chodzi z ujemnymi w gratisie.
@Fil sam wynik mam w książce i się różni od twojego, bardziej mi chodzi o metodę jak to
rozwiązać.
Wynik: 0 roz dla m∊(−∞,−1) i (1,∞)
1 roz dla m∊{−1,0,1}
2 roz dla m∊(−1,0) i (0,1)
21 maj 14:18
Cyklop: @fil nie sorry zwracam honor. ale dalej mam problem
21 maj 14:21
fil:
Baaaardzo sie rozni

|m| = 0, |m| = 1 − jedno rozwiazanie
m ∊ {−1, 0, 1}
|m| > 1 − brak rozwiazania
m ∊ (−inf, −1) u (1, + inf)
0 < |m| < 1 − dwa rozwiazania
m ∊ (−1, 0) u (1, 0)
21 maj 14:21
fil: Zrob podstawienie: t = |m|
21 maj 14:22
Cyklop: a 't' to jest?
21 maj 14:23
fil: czyli rozpatrujesz
Przykladowo odczytujesz z wykresu
dla t > 1 − brak rozwiazan i wracasz do podstawienia
|m| > 1
21 maj 14:23
fil: Sa zadania, okresl liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru t
Wtedy rysujesz wykres, jedziesz linia pozioma i patrzysz dla jakiego t w ilu miejscach sie
wykres przecina. Tutaj robisz to samo, tyle ze pod twoim t jest |m|
21 maj 14:25
Jerzy:
14:18 "ujemny gratis" , bo |−m| = |m|
21 maj 14:26
Cyklop: Wytłumaczone świetnie panowie, jeszcze nie skończylem
ale z taką doza info na pewno sobie poradze. Serdeczne dzięki
21 maj 14:33