Na bokach AB i AC
czarniecki: Na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty K i L w ten sposób, że |BK | =
|AL | . Punkt D jest środkiem odcinka BC . Przez punkty K i L poprowadzono proste
równoległe do AD , które wyznaczyły na boku BC punkty E i F odpowiednio (zobacz rysunek).
Wykaż, że jeżeli |BC | = 2|EF| , to |AB | = |AC | .
Domyślam się, że chodzi o talesa, ale nie jestem w stanie znaleźć żadnej sensownej zależności
21 maj 15:38
Mila:

KE||AD, LF||AD,|BD|=|DC|
1)
| e | | x | | 1 | |
| = |
| ⇔e*(c−k)=x*k ⇔e*(c−k)=( |
| a−e)*k |
| k | | c−k | | 2 | |
| y | | f | | 1 | |
| = |
| ⇔y*(b−k)=k*f⇔( |
| a−f)*(b−k)=k*f⇔ |
| k | | b−k | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(b−k)*( |
| a− |
| a+e)=k*( |
| a−e) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|AB|=|AC|
cnw
21 maj 16:58
aaaa:

bo d to środek
21 maj 16:58