Silnia
FUITP:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam rozumieć zapisy w stylu (n+2)!, (n−3)!. Czy można to sobie
po prostu zapisywać w dowolny sposób na potrzeby danego zadania? Np (n+2)! może być
n(n+1)(n+2) ale też (n+1)(n+2) lub po prostu (n+2)?
21 maj 16:43
ICSP: a jak rozumiesz zapis n! ?
21 maj 16:45
Szkolniak: (n+2)!=n!(n+1)(n+2)
O to Ci chodzi?
21 maj 16:46
FUITP: ISCP n! = 1*2*3*...*n.
Szkolniak Nie umiem tego wytłumaczyć, po prostu mam zadanie w którym muszę rozwiązać
równanie własnie z takimi silniami i chce je jakoś skrócić, ale nie bardzo własnie rozumiem
jak to sobie rozpisywać. Zadanie wygląda tak:
| n+2! | | 5*n! | |
| = |
| |
| 4!*(n−2)! | | 3!*(n−3)! | |
21 maj 17:04
ICSP: wybierasz "większą" i sprowadzasz do "mniejszej":
(n+2)! = (n+1)!*(n+2) = ... = (n−2)!*(n−1)n(n+1)(n+2)
21 maj 17:07
Mila:
Na konkretnych przykładach:
8!=1*2*3*4*5*6*7*8=(1*2*3*4*5)*6*7*8=5!*6*7*8
8!=7!*8
8!=6!*7*8
n!=(n−1)!*n
n!=(n−2)!*(n−1)*n
n!=(n−3)!*(n−2)*(n−1)*n
(n+1)!=n!*(n+1)
(n+2)!=n!*(n+1)*(n+2)
21 maj 18:20
FUITP: O, własnie czegoś takiego potrzebowałem. Dzięki wielkie!
23 maj 14:05