Sprawdzenie zadania :
Susanna Verononica: Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania :
Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy.
Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wyrzuconych reszek.
a) Skonstruować przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω dla tego doświadczenia.
b) Zbudować rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X.
c) Czy zmienna losowa X jest zmienną dyskretną czy ciągłą? Odpowiedź uzasadnić.
d) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X ≤ 2).
a) Ω = { O, RO, RRO, RRRO, RRRRO, RRRRR }
b) X ∈ { 0, 1, 2, 3, 4, 5 }
P ( X = 0 ) = 1/6
P ( X = 1 ) = 1/6
P ( X = 2 ) = 1/6
P ( X = 3 ) = 1/6
P ( X = 4 ) = 1/6
P ( X = 5 ) = 1/6
c) Zmienna losowa X jest zmienną dyskretną, bo przyjmuje skończoną liczbę wartości ( dokładnie
6 wartości ).
Czy ja dobrze zrobiłam zadanie, jest gdzieś błąd ? Mam wątpliwości do podpunktu b) .
21 maj 21:06
Bleee: (b) absolutnie nie.
21 maj 21:20
Susanna Verononica: Jaakoś nie jestem do Twojego pomysłu przekonana .
21 maj 21:27
21 maj 21:44
21 maj 21:45
21 maj 21:47
annabb: aaa zaczynamy od zera ..to jednak k+1
21 maj 21:48
Susanna Verononica: A możecie podać wyniki w takim razie ?
21 maj 22:48
annabb: a jaki masz problem z potęgowaniem?
21 maj 23:19
annabb: więc
| | 1 | | 1 | |
P(X=1) = ( |
| )1+1= |
| ... |
| | 2 | | 4 | |
21 maj 23:24
Bleee:
To co napisalem nie do końca jest prawda, ponieważ że względu na to że rzutów jest nie więcej
niż 5, wiec
P(X=5) = (1/2)5 a nie jak ze wzoru zapisanego wcześniej by wynikało że do 6 potęgi.
Tak wiec:
P(X = 5) = P(X = 4)
22 maj 11:28