kwadratowe
zofia: funkcja f(x)=x2−x+m2−m, gdzie m jest liczba rzeczywsita ma dwa miejsca zerowe takie ze
x1,x2 ze 3x1+2x2=m+1
wykaze ze x15 + x25=1
ktos cos jakies rady jak to przekształcic
chciałam wyznaczyc po prostu x1 x 2 ale nie wiem ktory jest ktory
21 maj 11:23
ICSP:
3x1 + 2x2 = m+1
2x1 + 2x2 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x1 = m − 1 i x2 = 2 − m
x1x2 = (m−1)(2−m) = m2 − m
(m−1)[2 − m − m] = 0
m = 1
x1 = 0 i x2 = 1 ⇒ x15 + x25 = 1
21 maj 11:28
fil:
Δ = 1 − 4m
2 + 4m = (1 − 2m)
2
3x
1 + 2x
2 = m + 1
| 3 − 3|1 − 2m| + 2 + 2|1 − 2m| | |
| = m + 1 |
| 2 | |
5 − |1 − 2m| = 2m + 2
|1 − 2m| = 3 − 2m
1 − 2m = 3 − 2m v 1 − 2m = −3 + 2m
1 = 3 v 4 = 4m
m = 1
x
15 + x
25 = 0
5 + 1
5 = 1
21 maj 11:31
zofia: @fil czemu w 1 linijce przy delcie (1−2m)2 to 1−4m2+4m a nie 1−4m+4m2
21 maj 11:40
zofia: ICSP czemu w trzeciej linijce przyrownane do 0
21 maj 11:43
fil: @zofia tak, blad w w pisowni, dalej tak samo
21 maj 11:44
janek191: Pomyłka
21 maj 11:44
ICSP: w trzeciej linijce są tylko kreski
21 maj 11:47
zofia: fil ale nie rozumiem jak ci sie udało zwinać do wzoru skroconego mnozenia to
ICSP chodziło mi o trzecia linijke pod kreska, ale juz ogarnelam sama ze przeniesione na druga
stronei m−1 przed nawiasem wyciagniete
to rozwiazanie fila ta delta mi nie daje spokoju, co ja robie zle
21 maj 13:14
ICSP:
Δ = −4m2 + 4m + 1 = −4m2 + 4m − 1 + 2 = −(2m − 1)2 + 2
√Δ = √2 − (2m − 1)2
21 maj 13:19
fil: Tak, moj blad z delta
21 maj 13:24
zofia: oki, dziekuje wam bardzo za pomoc, jestescie wielcy
21 maj 13:31
zofia: a jeszcze mam jedno pytanie fil na jakiej podstawie podstawiales pod x1 x2, ktore wyrazenie pod
ktore, bo jedno mnozymy razy 2 drugie razy 3
21 maj 13:33
Bleee:
zacznijmy od początku
więc 3x
1 + 2x
2 = x
1 + 2 = m + 1 −−−> x
1 = m − 1 −−−> x
2 = 2 − m
i to Ci pokazuje którym pierwiastkiem będzie x
1, a którym x
2 (oba zależą od wartości 'm' )
21 maj 13:38
zofia: racja, dzieki, bo czytajac rozwiazanie fil myslalam wlasnie jak sobie to podstawil dzieki
21 maj 13:42