matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
jacek:
Oblicz współrzędne obrazu punktu A=(2,3) w symetrii osiowej względem prostej o równaniu y=−3x−1
21 maj 22:09
annabb:
https://matematykaszkolna.pl/forum/401825.html
o 22:02
21 maj 22:11
Mila:
k: y=−3x−1 1) A=(2,3) p− prostopadła do k i A∊p
1
1
7
y=
x+b i 3=
*2+b, b=
3
3
3
1
7
y=
x+
3
3
2) S(x,y) −Punkt przecięcia prostych
1
7
−3x−1=
x+
3
3
S=(−1,2)− środek AA' A'=(a,b)
a+2
b+3
−1=
i 2=
2
2
a=−4 i b=1 A'=(−4,1) albo wektorowo AS
→
=[−3,−1] S=(−1,2)→T
[−3,−1]
⇔A'=(−1+(−3),2+(−1))⇔ A'=(−4,1)
21 maj 23:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick