pochodna
mrw: Ktoś wytłumaczy jak rozwiązać taką pochodną?
3ctgx + ctg3x
21 maj 20:05
21 maj 20:08
21 maj 20:10
a7: czyli mamy
(3ctgx)"=−3(1+ctg2x)
(ctg3x)'=(ctg*ctg)'*ctgx+ctg2x(ctgx)'=(2*ctgx'*ctgx)*ctgx+ctg2x*(−(1+ctg2x))=
= −2(1+ctg2x)*ctg2x−ctg2x−ctg4x=
=−2ctg2x−2ctg4x−ctg2x−ctg4x=−3ctg2x(ctg2x+1)
w sumie mamy
−3(1+ctg2x)−3ctg2x(1+ctg2x)=−3(1+ctg2x)(1+ctg2x)=
=−3(1+ctg2x+1)2
=============
21 maj 20:19
a7: mogłam się pomylić w obliczeniach bo ten cotangens się plącze w oczach, więc może sprawdź, albo
daj znać czy się zgadza z odpowiedzią,
jak trzeba trochę bardzie wytłumaczyć to też daj znać....
21 maj 20:20
a7: jest chochli
−3(1+ctg
2x)
2
=============
21 maj 20:21
a7: chochlik
21 maj 20:22
: widzisz ilu tu chętnych bezrobotnych ?

nawet nie musisz wiedzieć co napisałes źle
teraz to przepisz i wyślij swojemu "profesorowi"
21 maj 20:23
a7: @mrw czy coś trzeba Ci wytłumaczyć?
21 maj 20:26
Jerzy:
| | −3 | | 3ctg2x | |
f’(x) = |
| − |
| |
| | sin2x | | sin2x | |
21 maj 20:28
mrw: a7, dzięki
a ty nie bądź już taki spocony gościu, chyba ty jesteś bezrobotny skoro masz czasz aby siać
jakąś nienawiść niepotrzebnie
21 maj 20:28
Jerzy:
Pochodna sumy funkcji jest sumą ich pochodnych.
21 maj 20:30
a7: mrw, dzięki, ale takich tu mamy na porządku dziennym, najszybciej spadają ignorowani
21 maj 20:30
Jerzy:
@a7, po co kombinować z iloczynem i utrudniać obliczenia ?
21 maj 20:32
Szkolniak: | | −3 | | 3ctg2x | | −3(sin2x+cos2x) | | −3 | |
(3ctgx+ctg3x)'= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | | sin4x | | sin4x | |
21 maj 20:33
a7: no ale to może wytłumacz jak się robi bez tej komplikacji, bo gotowego wzoru przecież nie ma
21 maj 20:34
21 maj 20:35
a7: no dobrze, ale przecież pytam się o ten w trzeciej potędze
21 maj 20:36
Szkolniak: a7 to pochodna funkcji złożonej
21 maj 20:37
a7: dobrze, dalej nie rozumiem jak to zrobić "na skróty"
21 maj 20:38
elo: a7 moze ci to pomoze: (x3)` = 3x2
21 maj 20:41
Jerzy:
Pochodna funkcji złożonej: [(f(x)n]’ = n*[f(x)]n−1*f’(x)
21 maj 20:41
: @mrw ja nie sieję nienawiści, to frazes wykorzystywany w ostatnich czasach do usprawiedliwiania
swojej indolencji
po prostu nabijam sie tylko z twojego lenistwa i to cię zabolało
21 maj 20:43
Jerzy:
Np: (sin3x)’= 3sin2x*cosx
21 maj 20:43
Szkolniak: Liczymy po 'najbardziej zewnętrznych funkcjach'.
Weźmy f(x)=(ctgx)
3
Najpierw potęga → 3*(ctgx)
2
Potem '3*(ctgx)
2' przemnażamy przez pochodną tego, co jest w nawiasie.
| | −1 | |
Stąd f'(x)=3ctg2x* |
| |
| | sin2x | |
II przykład:
f(x)=ln(ctgx)
Funkcja zewnętrzna: logarytm naturalny
Funkcja wewnętrzna: cotangens
Mam nadzieję że zrozumiale
21 maj 20:49
a7: ok
21 maj 20:49
a7: dzięki, już mnie oświeciło, aż zajrzałam do matematyki dla studenta
21 maj 20:50
a7: @mrw czy Tobie tez już się rozjaśniło?
21 maj 20:54
a7: Podsumowując
korzystając w wyjaśnień kolegów i wzoru
(ctgx)'=−(1+ctg2x)
(3ctgx+ctg3x)'=−3(1+ctg2x)+3ctg2x*(−1)(1+ctg2x)=
=−3(1+ctg2x)(1+ctg2x)=
=−3(1+ctg2x)2
==========
21 maj 21:01
: skądże za dużo tego żeby na raz ogarnąć a co dopiero samemu zajrzeć do matematyki dla studenta
21 maj 21:23
Mariusz:
Jerzy podobno wyrzucili złożenie z programu liceum
poza tym postać pochodnej cotangensa zaproponowana przez a7 jest o wiele bardziej użyteczna
| | cos(x+y) | | cos(x)cos(y)−sin(x)sin(y) | |
ctg(x+y)= |
| = |
| |
| | sin(x+y) | | sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x) | |
ctg(x+y)=
| cos(x)cos(y)−sin(x)sin(y) | |
| | | sin(x)sin(y) | |
| |
| |
| sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x) | |
| | | sin(x)sin(y) | |
| |
| | ctgxctgy−1 | |
ctg(x+y)= |
| |
| | ctgx+ctgy | |
| | ctg(x+Δx)−ctg(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | ctgxctgΔx−1 | |
| −ctgx | | ctgx+ctgΔx | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | ctgxctgΔx−1−ctg2x−ctgΔxctgΔx | |
| | | ctgx+ctgΔx | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | −1−ctg2x | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx(ctgx+ctgΔx) | |
| | 1 | |
(−1−ctg2x)limΔx→0 |
| |
| | Δxctgx+ΔxctgΔx | |
=−(1+ctg
2x)
| | ctg3(x+Δx)−ctg3(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | (ctg(x+Δx)−ctg(x))(ctg2(x+Δx)+ctg(x+Δx)ctg(x)+ctg2(x)) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | ctg(x+Δx)−ctg(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0(ctg2(x+Δx)+ctg(x+Δx)ctg(x)+ctg2(x)) |
| | Δx | |
=−3ctg
2(x)(1+ctg
2x)
(3ctgx + ctg
3x)'=−3(1+ctg
2x)−3ctg
2(x)(1+ctg
2x)
(3ctgx + ctg
3x)'=−3(1+ctg
2x)(1+ctg
2(x))
(3ctgx + ctg
3x)'=−3(1+ctg
2x)
2
22 maj 18:04
: l'art pour l'art
22 maj 19:48