Granica funkcji
Ewa: Dlaczego a0 ,gdzie a jest liczbą rzeczywistą.Jest przy obliczaniu granicy domyślnego
wykresu funkcji symbolem oznaczonym.Przeciez nie mozna dzielic przez 0
21 maj 22:04
mrw: a0 = ∞
21 maj 22:07
annabb: w granicy jest to nieskończoność , bez granicy dowolna liczba i dlatego nieoznaczona
21 maj 22:09
WhiskeyTaster: | | jakaś liczba | |
Przy granicy to nie jest |
| . To jest |
| | 0 | |
| | jakaś liczba | |
|
| |
| | coś bardzo małego bliskiego zeru | |
A jak dzielisz na przykład liczbę 1 przez kolejne liczby rzeczywiste bliskie zeru, to dostajesz
wynik coraz to większy.
21 maj 22:12
Ewa: dziękuję
21 maj 22:15
ABC:
| | 1 | |
tu trzeba uważać, na przykład an=1 (ciąg stały ) bn=(−1)n |
| |
| | n | |
| | an | |
lim an=1, lim bn=0 ale lim |
| nie istnieje |
| | bn | |
21 maj 22:16
Ewa: racja bo to jest dążenie
21 maj 22:19