matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.11.2019
Zadania
Odp.
1
Termit:
Liczby a,b,c,d są dodatnie
0
karcia:
Hej, dopiero zaczynam z macierzami i mam podać wyznacznik poniższej macierzy, wiem, że można to jakoś sprytniej zrobić niż normalnie liczyć jednak nie wiem jak.
1
asd:
Rozwiąż nierówność
√
2x − 3
< x − 9
3
Czytodobrze:
Wyznacz kresy zbioru:
0
Czytodobrze:
Wyznacz kresy zbioru:
3
Patryk:
2x
2
−30+6=0
0
tovo:
Hej potrzebuję pomocy z granicą tego ciągu:
4
Ogorek:
4x
2
−2x−5<0
0
kombi_tester:
Ze zbioru {1, 2, . . . , 2n} wybieramy n+ 1 różnych liczb. Pokaż, że wśród wybranych liczb istnieje para liczb względnie pierwszych
3
kasia:
Dobry wieczór. Mam takie twierdzenie:
1
kombi_tester:
Pokaż, że jeśli w pokoju jest 20 osób, to co najmniej dwoje z nich ma taką samą liczbę znajomych znajdujących się w tym pokoju.
4
Czytodobrze:
supA = M, infA = m λ ∊ R A⊂R zbiorem ograniczonym Wyznacz kresy zbioru:
2
paxt:
Mam obliczyć kąt między dwiema płaszczyznami:
1
matlamp:
Na ile sposobów można rozsadzić cztery małżeństwa przy okrągłym stole, tak aby conajmniej jedna para siedziała obok siebie?
6
Patryk:
Dla jakich wartości paramtru m równanie ma dokładnie dwa rozwiązania. |x
2
−9| + |x
2
−16| = m
4
Ogorek:
−5x−4x+1=0 −2x
2
−30 +6 =0
2
Algebra:
|z
2
|=1 − 1/2i (z −z
1
) (z+z
1
) Gdzie z
1
to sprzężenie liczby zespolonej z
1
Algebra:
W przedziale <4,5> na liczbach a i b określono działania ⋀ i ⋁ gdzie a ⋀ b = max{a,b} a a ⋁ b =
5
Barti:
10
1
−1
Czy mogę obliczyć taką pochodna
wzorem (
)`=
x
5
x
x
2
22
Nikto0:
Witam.
Proszę o pomoc. dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania 8(m+1)x
2
−8mx+3m−2=0 spełniają warunek x
1
+x
2
=x
1
2
+x
2
2
1
ela:
Liczby zespolone. Zaznacz na płaszczyźnie: a) |iz+2|=|iz−2i| (ma wyjść y=x)
2
ICSP:
Dopisz zdanie i równoważności przekształceń i będzie dobrze.
1
majza:
Podaj przykład odwzorowania ciągłego i bijektywnego: a) [0,1]→[2,5] (Czy to będzie funkcja liniowa f(x)=3x+2?)
6
salamandra:
2.22.
1
Czarniecki:
Zastanawiam się, czy jest jakiś inny sposób na wyznaczenie wzoru prostej, przechodzącej przez punkt, niż podstawienie do wzoru na to? Ew. Jakies jest wyprowadzenie tego wzoru?
2
Sebasian:
Rozłóż wielomian w na czynniki. W(x) = x
6
+ 9x
3
+ 8
6
student:
Czy kula jest zbiorem otwartym w każdej topologii?
0
masterchlop:
Niech zakresem zmienności kwantyfikatorów będą liczby rzeczywiste. a)zapisz za pomocą znaków logicznych, nawiasów, +, =, 1,
formułę x=y*z.
0
masterchlop:
a) wykaż że jeśli kolekcja formuł∑U{Φ}jest spełnialna to ∑ |≠ ¬Φ b) wykaż że jeśli ∑ |≠ Φ to klekcja formuł ∑U{¬Φ} jest spełnialna
0
Blazej:
Blazej: lim x−>0 (tg2x/(2x))(4/x2)
8
Zadanka:
W liczbach rzeczywistych funkcjonuje taka własnośc
√
x
2
=|x| Czy ta sama własność funkcjonuje na liczbach zespolonych to znaczy
√
z
2
=|z|
1
darkwejder:
Pan Henryk otrzymał premię od swojego przełożonego (15000 zł), w nagrodę za zasługi na rzecz firmy i wyniki sprzedaży. Pan Henryk postanowił całą kwotę wpłacić do banku na lokatę do banku
2
Alicja:
Oblicz granice ciągu qn=
√
1/n + 2/n
2
+ 3/n
3
wiem że trzeba skorzystać z 3 ciągów proszę i szybka pomoc
3
mat:
Na ile sposobow moge wybrac 3 rozne litery ze zbioru {a,a,a,b,b,b,c,c,c}?
1
marcin:
Mając w worku 12 czerwonych kul, 20 białych kul, 7 niebieskich kul oraz 8 zielonych kul, jaką najmniejszą liczbę kul trzeba wyjąć, aby mieć pewność, że wśród wyciągniętych kul
11
marcin:
Ile liczb ze zbioru {1, 2, ..., 300} jest podzielnych przez co najmniej jedną z liczb a) 2,3 lub 5,
3
jc:
Czy dwa różne złożenia funkcji (a jak ktoś woli, odwzorowań) są równe? Czy fog = gof?
1
L:
Wykonujemy 3 rzuty monetą: 3 Orły − Dostajemy 11zł + Stawkę
3
Julikkk:
Spośród liczb 1, 2,...7 losujemy kolejno bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez przez 3 jeśli wiadomo że pierwsza z wylosowanych
5
mmug:
Na ile sposobów można rozdać 10 nierozróżnialnych pomarańczy oraz 7 rozróżnialnych zabawek dla 4 dzieci w następujący sposób:
4
mmug:
Ile jest słów 5−literowych, w których ostatnia litera powtarza się gdzieś wcześniej w słowie?
1
mmug:
Na ile sposobów można ustawić litery słowa DYDAKTYKA w taki sposób, aby litery D nie sąsiadowały ze sobą?
1
mmug:
Ile jest słów długości 4 nad alfabetem {a, b, c, d}, w których nie występuje podsłowo "bad"?
1
mmug:
Na ile sposobów można wybrać taki 6−elementowy podzbiór zbioru {1, 2, . . . , 30}, że 20 jest największą wybraną liczbą?
0
Donar:
Wyznacz dziedzinę i ekstrema lokalne funkcji, proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania
0
Łukasz:
Witam, mam pytanie odnośnie zadania. Rysunek:
https://imgur.com/SKkFbaN
0
Donar:
Dla jakiej wartości parametru a∊R funkcja f(x,y)= ax
3
+ xy y
2
osiąga minimum lokalne w punkcie (−2,1). Czy istnieje taka wartość parametru a, dla której punkt (0,0) jest punktem
5
Tesla123:
Mam pytanie jak poprawnie rozpisać dwa zawierania w zbiorach. Załączam zdjęcie dwóch przykładów. Pierwszy jest chyba dobrze (proszę o sprawdzenie), natomiast w drugim nie wiem co
2
Blazej:
lim pierwiastek stopnia n (2
n
+2
(
18)n) − to pod tym pierwiastkiem. / pierwiastek stopnia n z (2 do n) + (2 do 18 razy n)/
0
Blazej:
lim x−>0 (tg2x/(2x))
(
4/x
2
)
9
technik:
Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f(x ) =
√
(1 − k)x