Kąt między płaszczyznami
paxt: Mam obliczyć kąt między dwiema płaszczyznami:
π1 : x − 2y + 3z − 5 = 0
π2 : 2x + y −z + 3 = 0
Kąt ten jest równy kątowi pomiędzy wektorami normalnymi płaszczyzn.
Z przekształcenia iloczynu skalarnego cosinus wyszedł mi −32√21 = −0.33
arccos = 1,9 rad
W odpowiedziach jest natomiast 1.24 rad, czyli π − 1.9 rad.
Moje pytanie brzmi, czy kąt między płaszczyznami to zawsze jest ten mniejszy kąt?
13 lis 20:44
kochanus_niepospolitus:
kąt między płaszczyznami, tak samo jak między prostymi, to 'ten mniejszy' kąt (czyli nie
większy niż 180o)
13 lis 21:02
paxt: Dzięki
13 lis 21:05