funckja
technik: Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f(x ) = √(1 − k)x2 − 2(k + 3)x − k + 3
jest zbiór liczb rzeczywistych?
zrobiłbym najpierw założenie, żeby to co było pod pierwiastkiem było >=0 aby ten pierwiastek
istniał
później jest problem bo z kolei delta musi być mniejsza od zero aby dziedzina funkcji był zbior
liczb rzeczywistych
13 lis 00:37
technik: i oczywiscie rozwazyl w tym przypadku funkcje liniową ktora w tym przypadku wchodzi do
rozwiazania
13 lis 00:37
Jerzy:
1) 1 − k > 0
2) Δ ≤ 0
Dla k = 1 funkcja pod pierwiastkiem ma postać: g(x) = −8x + 2 , a więc przyjmuje również
wartości ujemne.
13 lis 09:34
Inka: Nie rozumiem tego przypadku dla k=1
Dla k=1 funkcja pos pierwiastkiem g(x)= −8x+2 wiec przyjmuje wartosci ujemne (tak napisal
Jerzy
Co to oznacza ze przyjmuje wartosci ujemne ?
13 lis 16:50
ICSP: Podstaw x = 5.
13 lis 16:52
Inka: Dostane √−38 a to nie jest dobre
13 lis 16:54
Technik: Jerzy, mam doszedłem do tego ze k≠1 (ze sprawdzenia co się dzieje gdy funkcja jest liniowa) i
nie rozumiem tylko jednej rzeczy
Mam nierówność (1−k)x2−(2k+6)x−k+3≥0 (założenie aby pierwiastek istniał) do tego mam
założenie, ze Δ≤0 i jeszcze założenie ze a>0 gdyż nie może mieć miejsc zerowych a wiemy ze
pierwiastek.
To założenie, ze pierwiastek jest ≥0 trzeba rozwiązać? Czy po prostu zakładamy ze to całe
wyrażenie jest nieujemne i rozwiązujemy Δ≤0?
13 lis 18:39
Technik: To nie jest przypadkiem tak, ze wyrażenie pod pierwiastkiem ma być większe bądź równe zero aby
ten pierwiastek istniał a to się dzieje ⇔ a>0 ⋀ Δ≤0
13 lis 18:43
Technik: Wydaje mi się ze to tak ma być, tylko zastanawiam się, skoro jest tam pierwiastek to czy ta
główna funkcja nie będzie liniowa?
13 lis 18:47
Jerzy:
Wyrażenie pod pierwiastkiem może być równe 0.
13 lis 18:54