Dla jakiej wartości parametru
Donar: Dla jakiej wartości parametru a∊R funkcja f(x,y)= ax
3 + xy y
2 osiąga minimum lokalne w
punkcie (−2,1). Czy istnieje taka wartość parametru a, dla której punkt (0,0) jest punktem
ekstremalnym?
Chciałbym sprawdzić poprawność mojego rozwiązania:
f’
x(x,y)= 3x
2a + y
f’
y(x,y)= x + 2y
3x
2a + y =0
Skoro (2,−1) to min.
12a = −1
Sprawdzam:
f”
xx(x,y)= 6xa
f”
yy(x,y) = 2
f”
xy(x,y) = 1
Po wstawieniu w hesjan i podstawienie niewiadomych f”
xx >0
det f” > 0
Istnieje minimum.
Czy pierwsza część zadania jest ok? A jeśli tak, jak sprawdzić drugą?