Zespolone
Algebra: |z2|=1 − 1/2i (z −z1) (z+z1)
Gdzie z1 to sprzężenie liczby zespolonej z
Narysować zbiór liczb spełniających równanie ja płaszczyźnie
13 lis 19:14
PW: A ten znak "/" ma oznaczać kreskę ułamlową? To chciałbym wiedzieć co jest licznikiem, a co
mianownikiem. Najlepiej naucz się pisać ułamki − to proste
U{a} {b}
pisane bez spacji daje
13 lis 22:54
Zadanka: | | 1 | |
|z2| 1 − |
| (z−z1) (z+z1) |
| | 2i | |
13 lis 23:13
PW:
z − z̅ = 2i(Imz)
z + z̅ = 2(Rez),
mamy więc równanie
| | 1 | |
{z}2 = 1 − |
| 2i(Imz) 2(Rez) |
| | 2i | |
{z}
2 = 1 − 2 (Imz)(Rez),
czyli po oznaczeniu z = x + iy
x
2 + y
2 = 1 − 2yx
x
2 + 2xy + y
2 = 1
(x + y)
2 = 1
x + y = 1 ∨ x + y = −1
y = − x + 1 ∨ y = − x − 1
− dwie proste równoległe.
14 lis 12:07