Wyznacz dziedzinę i ekstrema lokalne funkcji
Donar: Wyznacz dziedzinę i ekstrema lokalne funkcji, proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania
| y2 | | 1 | |
f(x,y) = 2y − |
| − |
| x3 |
| x | | 3 | |
D
f= {(x,y)∊R
2 : x ≠ 0}
Po rozwiązaniu drugiego równania wychodzi y=x
Podstawiam do pierwszego i wychodzi x =1 ∨ x=−1
Są 2 punkty stacjonarne P(1,1) i P(−1,−1)
Wstawiam w macierz i dla P(1,1) det f” = 0 ( czyli kryterium nie jest spełnione
![](emots/2/pytajnik.gif)
?)
a dla P(−1,−1) det f” <0 czyli nie ma ekstremum
Czy wszystko jest ok?