Wyznacz kresy zbioru
Czytodobrze: Wyznacz kresy zbioru:
Zgaduję supA=1 oraz infA=0, jednak uzyskuję kosmiczny epsilon.
13 lis 22:36
ABC:
nigdzie nie piszesz czy traktujesz 0 jako liczbę naturalną a w tego typu zadaniach to wpływa na
wynik
13 lis 23:14
Czytodobrze: n,m∊N
+
Ostatecznie uzyskuję niezbyt przekonujące nierówności z epsilonem. Rozpoczynam od:
13 lis 23:25
ABC:
kolego ty pokaż że 1 jest ograniczeniem górnym i to wystarczy, bo jest to też wartość tego
wyrażenia dla n=1 , m=1
| | 2m | |
a przy dolnym ustal sobie też na przykład n=1 i masz wyrażenie |
| i tu epsilona łatwo |
| | 1+m2 | |
łapiesz z szacowania
13 lis 23:36