Oblicz ile powinna wynosić uczciwa stawka
L: Wykonujemy 3 rzuty monetą:
3 Orły − Dostajemy 11zł + Stawkę
2 Orły − Dostajemy 3zł + Stawkę
Poniżej 2 Orłów tracimy Stawkę
Ile powinna wynieść stawka by gra była uczciwa?
Jest 8 kombinacji − 1 na 3Orły, 3 na 2Orły, więc szansa na wygraną to 50%
Pierwotnie myślałem że wystarczy rzucić zwykłą średnią by mieć przeciwwagę
naszych zarobków, i choć tutaj daje to poprawny wynik, to jednak nie jest to
poprawne rozwiązanie co dobrze widać w przypadku innych wartości.
Mak toś pomysł jak zrobić to poprawnie?
13 lis 12:44
Pytający:
x
i // zysk dla wyrzucenia i orłów
s // stawka
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
EX = ∑i=0..3(pixi) = |
| *11 + |
| *3 + |
| *(−s) + |
| *(−s) = 0 ⇔ s = 5 |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
13 lis 13:26