Liczby zespolone
Zadanka: W liczbach rzeczywistych funkcjonuje taka własnośc √x2=|x|
Czy ta sama własność funkcjonuje na liczbach zespolonych to znaczy √z2=|z|
13 lis 16:09
ICSP: Nie
13 lis 16:11
Mariusz:
Po twojej lewej stronie masz zbiór dwóch liczb zespolonych
a po twojej prawej stronie masz liczbę rzeczywistą
więc czy ta równość może zachodzić
13 lis 16:31
Zadanka: W takim razie jak inaczej zapisać coś takiego √(z+1)2>0
13 lis 16:36
jc: A co oznacza nierówność z>0 w przypadku liczb zespolonych?
13 lis 16:39
Zadanka: Dobra inaczej zadanie wyglądało tak Re[ √(z+1)2] >0
13 lis 16:42
Zadanka: Nie wiem w jaki sposób wyznaczyć z tego część rzeczywista
13 lis 16:42
Zadanka: Ktoś ?
13 lis 16:59
Adamm:
z+1 = reαi, 0≤α<2π
√(z+1)2 = r √e2iα = reiα dla 2α<2π
i = rei(α−π) w przeciwnym razie
(pierwiastek główny)
13 lis 17:52