Ile liczb ze zbioru {1, 2, ..., 300} jest podzielnych
marcin: Ile liczb ze zbioru {1, 2, ..., 300} jest podzielnych przez co najmniej jedną z liczb
a) 2,3 lub 5,
b) 2, 3 lub 6?
13 lis 13:33
Bleee:
A) wszystkie podzielne przez 2 + podzielne przez 3 + podzielne przez 5 − podzielne przez 6
(2*3) − podzielne przez 10 (2*5) − podzielne przez 15 (3*5) + podzielne przez 30 (2*3*5)
13 lis 13:40
Bleee:
B) podzielne przez 2 + podzielne przez 3 − podzielne przez 6 (2*3)
I tyle
13 lis 13:40
marcin: nie rozumie, dlaczego w A) jest minus podzielne przez 6? Jak to obliczyć?
13 lis 14:06
Blee:
a)
licząc:
wszystkie podzielne przez 2 +
wszystkie podzielne przez 3 +
wszystkie podzielne przez 5
zauważ, że dwukrotnie policzyłeś takie liczby jak 6 , 12, 18 (bo są zarówno podzielne przez 2
jak i przez 3)
stąd musisz ODJĄĆ wszystkie podzielne przez 2*3 = 6
analogicznie sprawa się ma z takimi liczbami jak 10, 20 .... (podzielne są przez 2 i 5 −−−
policzone dwukrotnie)
oraz 15, ... (podzielne przez 3 i 5)
ale jak już te wszystkie odejmiesz to zauważ, że odjąłeś zbyt wiele razy liczby takie jak 30,
60, 90 (czyli podzielne przez 2 i 3 i 5 ; 2*3*5 = 30)
bo:
najpierw je policzyłeś trzy razy ( 1 − podzielne przez 2, 2 − podzielne przez 3, 3 − podzielne
przez 5)
później odjąłeś trzy razy (1 − podzielne przez 2*3 = 6 ; 2 − podzielne przez 2*5 = 10, 3 −
podzielne przez 3*5 = 15)
w efekcie one nie są w ogóle policzone .... dlatego trzeba dodać je.
13 lis 14:11
Blee:
a jak wyznaczysz wszystkie liczby podzielne przez 5
13 lis 14:11
marcin: hm, wobec tego wciąż czekam na konstruktywną pomoc
13 lis 20:48
kochanus_niepospolitus:
a co dla Ciebie oznacza 'konstruktywna pomoc'

Podanie gotowca?
Zadałem Ci pytanie czy wiesz jak policzyć wszystkie liczby podzielne przez 5? (Bo w końcu
zapytałeś się 'jak to obliczyć' odnosząc się do policzenia wszystkich liczb podzielnych przez
6)
13 lis 21:00
kochanus_niepospolitus:
Dodatkowo −−− na jakim poziomie nauczania jesteś
13 lis 21:04
kochanus_niepospolitus:
Wiesz co to ciąg arytmetyczny
13 lis 21:04
hehe spina: tak wiem to wszystko
13 lis 21:09
Bleee: Skoro wiesz wszystko to czego nie wiesz?
13 lis 21:30