Wyznacz kresy zbioru
Czytodobrze: supA = M, infA = m λ ∊ R A⊂R zbiorem ograniczonym
Wyznacz kresy zbioru:
λA = {λa: a∊A}
Jedyny pomysł:
∀a∊A ∃ a≤M
a≤M /*λ
λa≤λM
∀λa∊λA ∃ λa≤ λM ⇒ sup(λA) = λM
inf(λA) analogicznie
Czy poprawnie?
13 lis 21:13
ABC:
niepoprawnie, musisz rozważyć 3 przypadki
13 lis 21:28
Czytodobrze: To znaczy? Mógłbyś podać wskazówkę?
13 lis 22:08
ABC:
λ<0 , λ=0, λ>0
13 lis 23:09
Czytodobrze: Dla λ<0 sup(λA) = λm i inf(λA)=λM?
Dla λ=0 sup(λA)=inf(λA)=0?
Dla λ>0 powyższy dowód poprawny?
13 lis 23:22