Pochodna
Barti: | | 10 | | 1 | | −1 | |
Czy mogę obliczyć taką pochodna |
| wzorem ( |
| )`= |
| |
| | x5 | | x | | x2 | |
13 lis 19:01
majza: (10*x−5)=10*(−5)x−4'
13 lis 19:08
majza: x−6 przepraszam
13 lis 19:09
Barti: tak tak to wiem, ale czy moge skorzystać z tego wzoru na pochodną który podałem ?
13 lis 19:11
Inka: | | a | | a | |
Nie .. Wzor jest ( |
| )'= − |
| |
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
Mozesz rozpisac to tak 10* |
| i dalej |
| | x5 | |
13 lis 19:21
jc: Możesz, tylko musisz pamiętać o pochodnej funkcji wewnętrznej (x
5)'=5x
4.
| | 10 | | 10 | | 50 | |
( |
| )' = − |
| *(5x4) = − |
| |
| | x5 | | x10 | | x6 | |
13 lis 19:28