liczby zespolone
ela: Liczby zespolone. Zaznacz na płaszczyźnie:
a) |iz+2|=|iz−2i| (ma wyjść y=x)
b) |−2z|=|4z−4| (wynik: okrąg o środku w ptk (4/3,0) i r=2/3)
Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
13 lis 19:00
ite: Oba przykłady (albo bardzo podobne) były w ciągu ostaniego miesiąca. Poszukaj.
13 lis 19:12
14 lis 16:11
jc: (b)
|z|=2|z−1|
z*z*=4(z−1)(z*−1)
3zz*−4z−4z*+4=0
zz*−4z/3−4z*/3+4/3=0
(z−4/3)(z*−4/3)=16/9−4/3=4/9
|z−4/3|=2/3, okrąg o środku w punkcie 4/3 i promieniu 2/3.
14 lis 17:06