Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym,a ciąg(a,d,c),ciąg,geometrycznym
Termit: Liczby a,b,c,d są dodatnie
a)Wykaż,że b mniejsze lub równe 0 od d
b)Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego oraz iloraz ciągu geometrycznego dla a=3 i c=27.
Próbowałem robić tę podpunkty parę razy,ale wyniki się nie zgadzają
13 lis 23:55
a@b:
| | a+c | |
Z def. c. arytm. b= |
| |
| | 2 | |
Z def. c. gom. d
2=a*c
a) z nierówności między średnimi arytm. i geom
b≥d
b) 3,b,27 −−−c. arytm b=30/2 b=15
3,15,27 to r=12
3,d,27 −− c. geom d
2=81 , d=9 ( bo d>0
3,9,27 to q=3
i po "ptokach"
14 lis 00:27