Prosta przechodząca przez punkt
Czarniecki: Zastanawiam się, czy jest jakiś inny sposób na wyznaczenie wzoru prostej, przechodzącej przez
punkt, niż podstawienie do wzoru na to? Ew. Jakies jest wyprowadzenie tego wzoru?
13 lis 18:17
jc:
Np. prosta przechodząca przez punkt (2,3) mająca kierunek wektora (5,4):
(x,y) = (2,3) + t(5,4)
czyli x=2+5t, y=3+4t.
No nie jest wyprowadzenie, to definicja.
Inne spojrzenie. Prosta przechodząca przez punkt (2,3) prostopadła do wektora (4, −5)
(czyli ta sama prosta, co w pierwszym przykładzie):
4(x−2) − 5(y−3)=0
To stwierdzenie faktu, że wektory (4,−5) i (x−2, y−3) są do siebie prostopadłe.
13 lis 18:38