matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.6.2020
Zadania
Odp.
0
Colour:
Dowód z geometrii W kwadracie ABCD oznaczmy przez M srodek boku AB, niech P bedzie rzutem prostokatnym punktu B
10
Matfiz:
może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak nie można zrobić w tym zadaniu? : Wykaż, że dla a>1 i x>1 zachodzi nierówność log
a
x + log
x
a ≥ 2
5
Kaś:
Dla zdarzeń A, B ⊂ Ω zachodzą równości: P(AlB) = 3/4, P(BlA) = 1/2, P(A−B) = 1/4. Oblicz P(A∩B) i P(A∪B).
22
Czarniecki:
Dla mnie najgorsze są właśnie dowody planimetryczne, ew. planimetria. Reszta zadań jest bardzo schematyczna
3
misio:
Czy nie ma błędu w tym zadaniu?
https://zadania.info/d35/4499198
Dlaczego jest:
1
RRJ:
Płaszczyznę poliniowano prostymi równoległymi, między którymi odległość wynosi 2a. Na płaszczyznę losowo rzucono monetę o
7
mi:
:::rysunek::: Trudne
3
pizi:
2
l
o
g
4
5
7
misio:
taka jest odpowiedź?
7π
11π
x∊(
,
)
6
6
0
Hrabiusz:
Dzien dobry
8
pola:
Prosze uprzejmie o odpowiedz na pytanie: Jak wygląda baza przestrzeni liniowej ℛ
3
dla dowolnego zbioru wektorów?
1
Marcinkiewicz:
:::rysunek::: Na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty K i L w ten sposób, że |BK | =
4
Lukasz:
Hej, byłby ktoś chętny spojrzeć gdzie robię błąd?
1
hania:
IIxI−2I=IxI+2 jak to poprawnie rozwiazac ale nie graficznie?
1
Matfiz:
Mam pytanie do tego zadania:
https://zadania.info/d411/2939774
czemu tutaj kiedy patrzymy kiedy Δ<0 to nie zakładamy, że
15
Mariusz:
https://prnt.sc/st3m6x
7
TłumokMatematyczny:
co oznacza to 0 przy x? bo to nie jest chyba to samo co x? x
0
4
Jacek:
:::rysunek::: Cześć, czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać to zadanie ?
2
nieumiem:
czy rownanie sinx+cosx=0 moge odczytac z wykresu
4
Ewelina:
Stosując warunki optymalności pokazać, że dla wszystkich x > 0 zachodzi
1
dzik:
Działka ma kształt trapezu prostokątnego, którego kąt ostry jest równy 60, a podstawy mają długość 42 m i 50m. Na działce zbudowano budynek , o kształcie prostokąta o wymiarach 12 m
1
dzik:
W prostokącie ABCD, którego pole jest równe 24
√
3
cm2, przekątne przecinają się pod kątem 30 stopni. Prostokąt KLMN jest obrazem prostokąta ABCD w podobieństwie o skali2. Oblicz
1
dron:
pkt)W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest trzy razy krótsza od drugiej. Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 18 cm.
2
dron:
Oblicz długości boków i pole równoległoboku o obwodzie 99 cm, wiedząc, że stosunek boków jest równy 4 : 7, zaś miara jednego z kątów jest dwa razy większa od miary drugiego kąta
1
es:
Działka ma kształt trapezu prostokątnego, którego kąt ostry jest równy 60, a podstawy mają długość 42 m i 50m. Na działce zbudowano budynek , o kształcie prostokąta o wymiarach 12 m
10
franek:
Oblicz pole kwadratu, którego przekątna ma długość 3
√
3
+ 2 .
1
franek:
W pewnym równoległoboku o polu równym 140 cm
2
wysokość jest o 4 cm dłuższa od długości boku, na który ta wysokość jest opuszczona. Oblicz długość boku.
2
franek:
Boki równoległoboku mają długość 12 i 14, a jego kąt ostry jest równy 30 stopni. Oblicz pole tego
4
grzyb:
Przekątne rombu mają długość 14 i 18. Oblicz pole i obwód rombu.
2
grzyb:
Dwa czworokąty są podobne i stosunek ich obwodów jest równy 4 : 7. Jaki jest stosunek pól tych figur ?
18
student:
Hejka nie rozumiem co tutaj się dzieje, czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która mi wytłumaczy krok po kroku co tutaj się dzieje?
1
Chorus :
Wzory Vieta x1
3
+ x2
3
> −7 x1x2
1
Jerzy :
:::rysunek::: W trójkąt prostokątny o polu s wpisano prostokąt (rysunek patrz)t/ uzasadnij że pole prostokąta
6
Czarniecki:
W trójkącie ABC o polu 20 dane sa współrzędne dwóch wierzchołków: A = (− 7,− 1) , B = (1,3) oraz środek S = (− 2,− 1) okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz współrzędne wierzchołka
1
smola:
Ile jest numerów rejestracji długości 8 zaczynających się od 2 liter ze zbioru {A, B, C} i w których występują dokładnie 3 powtarzające
1
smola:
W 32−osobowej grupie studentów 18−tu uczy się języka włoskiego, 16 języka hiszpańskiego, a 13 języka portugalskiego. Ponadto, 7 studentów uczy się jednocześnie
2
Patryk:
Mam pytanie, mając przykładowo poniższe zadanie na maturzę wystarczy słownie napisać, że dla liczb które przy dzieleniu przez 5 dają reszte 0,1 itd całe wyrażenie jest podzielne przez 5,
4
p47:
Ile jest liczb rzeczywistych dla których liczby x,−8,x
2
?Proszę o pomoc.
3
Matfiz:
Co znaczy takie oznaczenie: f: <−3,3> → R ? to oznacza dziedzinę funkcji, że jest od <−3,3> ?
5
Marek01:
1
1
1
,
,
, 1... wyraz ogólny jest opisany wzorem?
8
4
2
5
Jarek03:
Ciąg 9, x, 19 jest arytmetyczny, zaś ciąg x, 42, y, z jest geometryczny . Oblicz x, y, z.Pomoże ktoś?
26
.:
Jeszcze równanie x+y=4 podniosłem do kwadratu i wyszło x
2
+y
2
=16
1
AniaBZ:
Podaj poprawne wartości poniższych wyrażeń arytmetycznych. W każdym punkcie wybierz właściwą liczbę spośród oznaczonych literami A i B oraz spośród oznaczonych literami C i D.
10
Chorus :
Do wykresu funkcji f(x)= 1/3x
2
+ mx +1 nalezy punkt A o odciętej x=−3. Styczna, poprowadzona do wykresu funkcji w tym punkcie, jest nachylona do osi Ox pod kątem 60°
3
m:
Okrąg jest styczny do osi Ox w punkcie A (2,0) . Punkt B (−1,9) leży na tym okręgu. Wyznacz równanie tego okręgu.
2
Mate:
Pomoże ktoś rozwiązać taki układ równań
|16x
2
− 12xy − 6y
2
+ 16x − 6y = 0
0
student :(:
Rozkład normalny, obliczenie warincji i wartości oczekiwanej. Ktoś umie bo ja zupełnie nie wiem Tresc
5
Filip:
Bardzo proszę o podanie po trzy przykłady przyporządkowań będących funkcjami z otaczającej was rzeczywistości (życia codziennego).
3
special:
Zmienna losowa X o funkcji gęstości f(x)=c przyjmuje wartości tylko z przedziału <1;5>. Ustalić wartość c a następnie
1
special:
Zmienna losowa ma rozkład dwumianowy o n=5 q=−,4 p=0,6 a) obliczyć P(2<X
(5)
<5)
2
Marcysia:
Narysuj wykresy podanych funkcji liniowych oraz oblicz ich punkt przecięcia. a) y = x+5 oraz y = 2x −1,
20
g123:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt , w którym wybrano dowlny punkt. Kąty na rysunku są podane w stopniach.
6
Andrzej:
To zadanie było na maturze w 1995 (chyba ) roku w województwie radomskim: http://matematyka.pisz.pl/forum/402256.html