Prawdopodobieństwo
Kaś: Dla zdarzeń A, B ⊂ Ω zachodzą równości: P(AlB) = 3/4, P(BlA) = 1/2, P(A−B) = 1/4. Oblicz P(A∩B)
i P(A∪B).
Baardzo proszę o pomoc, nie wiem czy dobrze zabieram się do tego zadania, ale P(A∩B) cały czas
wychodzi mi 3/8, a ma być 1/4.
3 cze 22:58
salamandra: P(A−B) to P(A \ B)

bo nie wiem jak to czytać
3 cze 23:01
wredulus_pospolitus:
| P(AnB) | | 3 | | 4 | |
| = |
| −−−> P(B) = |
| P(AnB) |
| P(B) | | 4 | | 3 | |
| P(AnB) | | 1 | |
| = |
| −−−> P(A) = 2P(AnB) |
| P(A) | | 2 | |
P(A\B) = P(A) − P(AnB) = 2P(AnB) − P(AnB) = P(AnB) −−−> P(AnB) = 1/4
P(A) = 1/2
P(B) = 1/3
P(AuB) = ....
3 cze 23:01
salamandra: eh, chciałem napisać, żebyś mi to zostawił na próbę, myślałem, że zdążę
3 cze 23:01
wredulus_pospolitus:
to nie patrzaj
3 cze 23:03
Kaś: Dziękuję bardzo!
3 cze 23:07