Czworokąty
es: Działka ma kształt trapezu prostokątnego, którego kąt ostry jest równy 60, a podstawy
mają długość 42 m i 50m. Na działce zbudowano budynek , o kształcie prostokąta o wymiarach 12 m
na 10 m. Oblicz, ile m2 powierzchni trzeba zagospodarować zielenią, jeśli ma ona stanowić 85%
niezabudowanej części działki. Wynik podaj w przybliżeniu do 1 metra kwadratowego.
3 cze 15:11
Bleee:

x = 50 − 42= ...
α = 60
o
| h | |
| = tgα −−−> h = ....  |
| x | |
P
trapezu = ....

P
prostokąta = ...

85%*(P
trapezu − P
prostokąta) = ...

Do dzieła
3 cze 16:06