W trójkącie ABC
Czarniecki: W trójkącie ABC o polu 20 dane sa współrzędne dwóch wierzchołków: A = (− 7,− 1) , B = (1,3)
oraz środek S = (− 2,− 1) okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz współrzędne wierzchołka
C
Wyliczyłem, że prosta na której leży C: y=1/2x−5/2 lub y=1/2x+15/2
Ale jak podstawiam współrzędne punktu C do CS2=R2, to mi wychodzą wyniki niezgodne z
odpowiedzią.
3 cze 13:44
Jerzy:
A jak doszedłeś do tych dwóch równań prostych zawierających C ?
3 cze 14:07
janek191:

→
AB = [ 8, 4 ]
I AB I =
√64 + 16 =
√80 =
√16*5 = 4
√5
0,5*4
√5*h = 20
h = 2
√5
k : y = 0,5 x + 2, 5 − 2
√5
=========================
Dokończ
3 cze 14:14
3 cze 14:15
janek191:
pr.AB y = 0,5 x + 2,5
0,5 x − y + 2,5 = 0
k : 0,5 x − y + c = 0
I 2,5 − c I = 2√5
więc
c = 2,5 − 2√5 lub c = 2,5 + 2√5
k : 0,5 x − y + 2,5 − 2√5
y = 0,5 x + 2,5 − 2√5
======================
l: y = 0,5 x +2,5 + 2√5
3 cze 14:19
salamandra: Mam pytanie czy gdyby był to trójkąt równoramienny, to można by wyznaczyć prostą SC prostopadłą
do AB i z odległości SC równej promieniowi wyznaczyć współrzędne C?
3 cze 15:59
Czarniecki: Salamandra, tak. Wyznaczyłbyś środek odcinka AB i równanie prostej, która przechodzi przez
środek AB i punkt S.
Dzięki wszystkim
3 cze 16:02