punkty
mi:

Trudne
Ile jest funkcji f(x)=ax
3+bx
2+cx+d (a≠0), których wykres przechodzi przez dokładnie cztery
punkty z 16−tu zaznaczonych.
3 cze 21:32
a7: a znasz może odpowiedź?
3 cze 21:36
mi: niestety ale robilismy dla kwadratowej i dziewieciu punkrtów i tam było 22
3 cze 21:49
mi: i przy kwadratowe było "przez co najmniej trzy punkty"
3 cze 21:52
wredulus_pospolitus:
A możesz zdradzić nam w ramach czego masz to zadanie
3 cze 22:48
mi: kurs algebry
3 cze 23:37
wredulus_pospolitus:
Algebry

W życiu bym nie wpadł na to, że to z algebry zadanie.
3 cze 23:39
wredulus_pospolitus:
Na dobrą sprawę to nie widzę innego sposobu jak patrzenie gdzie ustawiamy sobie punkt
przegięcia dla tej funkcji wielomianowej i trzy można tak poprowadzić krzywą, że przejdzie
przez cztery punkty, pamiętając o tym że jest to funkcja wielomianowa stopnia 3
3 cze 23:41
Adamm:
Niech A =
1 1 1 1
8 4 2 1
27 9 3 1
64 16 4 1
Mamy znaleźć ilość n∊{1, 2, 3, 4}
4, takich, że Ax = n ma rozwiązanie, gdzie
x = [a, b, c, d]
T, a≠0.
To równanie zawsze ma rozwiązanie, ale niekoniecznie a≠0.
Liczymy, że A
−1 (z dokładnością do stałej) =
1 −3 3 −1
i tak dalej (reszta nie będzie potrzebna)
mi się nie chciało liczyć, to użyłem programu
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B1%2C+1%2C+1%2C+1%7D%2C+%7B8%2C+4%2C+2%2C+1%7D%2C+%7B27%2C+9%2C+3%2C+1%7D%2C+%7B64%2C+16%2C+4%2C+1%7D%7D%5E%28-1%29
Wtedy A
−1n (z dokładnością do stałej) = [n
1−3n
2+3n
3−n
4, ...]
T
Zatem nasze zadanie sprowadza się do policzenia n∊{1, 2, 3, 4}
4 dla których
n
1+3n
3 = 3n
2+n
4.
Widzimy że n
1 i n
4 mają te same reszty z dzielenia przez 3.
Widzimy też, że n
3 i n
2 mogą się od siebie różnić co najwyżej o 1.
W 4 przypadkach gdy n
2 = n
3, mamy n
1 = n
4.
W 3 przypadkach gdy n
2 < n
3 mamy n
4 = 4, n
1 = 1.
I symetrycznie 3 przypadki gdy n
2 > n
3.
Razem 10.
4 cze 14:16
Adamm:
A, no i to były przypadki dla których a = 0, więc przypadków które nas interesują jest
44−10
4 cze 14:17