pytanko
pola: Prosze uprzejmie o odpowiedz na pytanie:
Jak wygląda baza przestrzeni liniowej ℛ3 dla dowolnego zbioru wektorów?
3 cze 18:35
Adamm:
Baza może być dla konkretnej przestrzeni wektorowej
3 cze 18:49
pola: tak,ale myslalam o tym zeby ktos zapisal bazę dla jakiegos najprostszego zbioru wektorow
3 cze 18:52
pola: zebym wiedziala jak to wyglada
3 cze 18:53
Adamm:
co to znaczy "baza dla zbioru wektorów" ?
3 cze 18:53
Adamm:
Jeśli mamy daną przestrzeń wektorową V nad ciałem K, to mówimy, że
podzbiór B⊆V tworzy bazę, jeśli dla dowolnych
v1, ..., vn∊B, a1, ..., an∊K zachodzi implikacja
a1v1+...+anvk = 0 ⇒ a1 = a2 = ... = an = 0
Jeśli istnieje skończona baza dla V, to mówimy, że V jest przestrzenią
skończenie wymiarową. Wtedy też każda baza jest skończona, i ma
taką samą moc.
Wtedy, gdy baza B = {e1, ..., en} jest skończona, możemy uprościć powyższy
warunek, i zażądać by po prostu dla dowolnych a1, ..., an∊K zachodziło
a1v1+...+anvn = 0 ⇒ a1 = ... = an = 0
3 cze 19:03
Adamm:
a1e1+...+anen = 0 ⇒ a1 = .. = an = 0 oczywiście
3 cze 19:05
pola: dziekuje
3 cze 19:13
Adamm:
Przykładowa baza dla R3 to (1, 0, 0), (0, 1, 0), (0, 0, 1), tak zwana baza kanoniczna
dla R3.
3 cze 19:48