czworokąty
franek: Oblicz pole kwadratu, którego przekątna ma długość 3√3+ 2 .
3 cze 15:08
23: wzór na pole kwadratu z przekatnymi tylko podstaw
3 cze 15:09
23: P=(d1*d2)/2
3 cze 15:09
Jerzy:
A co to są: d1 i d2 ?
3 cze 15:10
janek191:
P =0,5*( 3 √3 + 2)2 =
3 cze 15:12
23: Jerzy przekatne kwadratu d1=d2 .
3 cze 15:20
Jerzy:
A to one są różne ?
3 cze 15:21
23: napisalem tak tylko dlatego ze jest wzor na pole rombu P=(d1*d2)/2, a że kwdrat jest rombem
to odruchowo
3 cze 15:22
23: Jerzy ale ja gdzieś napisałem że są różne?
3 cze 15:23
Jerzy:
To po co oznaczasz je dwoma różnymi symbolami ?
3 cze 15:30
23: ale jakie to ma znaczenie skoro doprecyzowałbym, że to przekątne kwadratu.
3 cze 15:31