Ciąg 9, x, 19 jest arytmetyczny, zaś ciag x, 42, y, z jest geometryczny .
Jarek03: Ciąg 9, x, 19 jest arytmetyczny, zaś ciąg x, 42, y, z jest geometryczny . Oblicz x, y, z.Pomoże
ktoś?
3 cze 12:35
Jerzy:
2x = 9 + 19 ⇔ x = 14 , 14 − 9 = r ⇔ r = 5 , czyli: z = 19 + 5 = 24
14*y = 422 i oblicz y
3 cze 12:51
janek191:
2 x = 9 + 19 = 28
x = 14
14,42,y,z − ciąg geometryczny, więc
422 =14 y
y = 126
q = 3
z = 3 y = 378
3 cze 12:53
Jerzy:
Wydawało mi się,ze z jest też elementem pierwszego ciągu, czyli źle policzyłem z.
3 cze 12:58
Jarek03: Czyli x=14,y=126 i z=378,dzięki za pomoc.
3 cze 13:01
janek191:
3 cze 13:01