maturalne
Chorus : Do wykresu funkcji f(x)= 1/3x2 + mx +1 nalezy punkt A o odciętej x=−3. Styczna,
poprowadzona do wykresu funkcji w tym punkcie, jest nachylona do osi Ox pod kątem 60°
Wyznacz wartość parametru m.
3 cze 11:12
fil: I gdzie problem?
3 cze 11:13
Chorus : czy punkt A ma współrzędne (−3, 4 − 3m)?
3 cze 11:20
fil:
f'(−3)=tg60
3 cze 11:21
Chorus : a= √3 tak?
3 cze 11:22
fil: tak
3 cze 11:24
Chorus : Czy ta styczna ma równanie y = √3 (x+3) +4 − 3m?
3 cze 11:31
Chorus : znalazłem błąd, wychodzi ładnie m= 1+√3
3 cze 11:42
fil:
f'(−3)=−2+m
−2+m=
√3
m=
√3+2
3 cze 12:00
Chorus : miałem na myśli 2 a napisałem 1
3 cze 12:06
Chorus : dzięki
3 cze 12:06