odległość punktu od prostej
Lukasz: Hej, byłby ktoś chętny spojrzeć gdzie robię błąd?
Mam zadanko dot. odległości punktu od prostej i coś w równaniu mi nie wychodzi.
Sama treść zadania to :
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,−5/2), której odległość od punktu (2,4)
jest równa √13
y=ax+b
ax−y+b=0
b=−ax−y ⇒ b=−2a−5/2
A: a
B: −1
C: b=−2a−5/2
mam równanie √13=|−4−5/2| : √a2+1
√13=6,5 : √a2+1 |2
13=494 : a2+1
13=49 : 4(a2+1)
a2+1=4952
co daje brak rozw?
3 cze 18:19
ABC:
| | 49 | |
6,5 do kwadratu to nie jest |
| |
| | 4 | |
3 cze 18:23
Lukasz: Właśnie wiem
3 cze 18:23
Lukasz: Dosłownie przed sekundą klepnąłem się w głowe O.o Boję się że na maturze też zrobie takiego
byka...
3 cze 18:24
Szkolniak: | | 5 | |
Szukana prosta jest postaci: ax−y−2a− |
| =0 |
| | 2 | |
Z odległości punktu od prostej mamy równanie:
| | | | 5 | | 13 | |
|
| =√13 ⇔ |−4− |
| |=√13(a2+1) ⇔ √13(a2+1)= |
| ⇔ |
| | √a2+1 | | 2 | | 2 | |
| | 169 | | 9 | | 3 | | 3 | |
⇔13(a2+1)= |
| ⇔ 52a2+52=169 ⇔ a2= |
| ⇔ a∊{− |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
3 cze 18:26