Dowód
Maturzysta: Wykaż, że jeżeli x+y=4 to x3+y3≥16
Rozpisałem wzór skróconego mnożenia na (x+y)(x2−xy+y2)
Podstawiłem 4(x2−xy+y2)≥16
x2−xy+y2≥4
Jeszcze równanie x+y=4 podniosłem do kwadratu i wyszło x2+y2=16
I wyszło mi, że 16−xy≥4
3 cze 12:25
fil: x+y=4 |()2
(x+y)2=16
(x+y)(x2−xy+y2)>=(x2+2xy+y2
3x2−6xy+3y2>=0
3(x−y)2>=0
3 cze 12:28
Maturzysta: Ugh... to było proste
Dzięki wilekie!
3 cze 12:31
.:
Jeszcze równanie x+y=4 podniosłem do kwadratu i wyszło x2+y2=16
i to jest błędny wynik!
3 cze 12:31
fil:
y=4−x
Mozna tez inaczej − wiecej liczenia
x+y=4 |3
x3+3x2y+3xy2+y3=64
x3+3xy(x+y)+y3=64
x3+12xy+y3=64
x3+y3=64−12xy
x3+y3>=16
64−1xy>=16
−12xy>=−48
xy<=4
x(4−x)<=4
x2−4x+4>=0
(x−2)2>=0
3 cze 12:32
Maturzysta: . Właśnie zorientowałem się jak dodałem zadanie, że tak się nie robi...
3 cze 12:35
ICSP: a co to za używanie tezy w dowodzie?
Punkciki lecą w dół.
3 cze 13:58
23: ICSP to jak powinno być ?
3 cze 14:09
fil: hmm, to mozna tak:
y=4−x
x+y=4|()
3
x
3+3x
2y+3xy
2+y
3=64
x
3+y
3+3xy(x+y)=64
x
3+y
3=64−12xy
x
3+y
3=64−48x+12x
2
x
3+y
3=12x
2−48x+64
f(x)=12x
2−48x+64
| | 482−48*64 | | 2304−3072 | |
q= |
| = |
| =16 |
| | −48 | | −48 | |
czyli f(x)>=16 i stad x
3+y
3>=16 −−> tak to moze wygladac?
3 cze 14:14
ICSP: x
3 + y
3 = (x+y)
3 − 3xy(x+y) ≥ (x+y)
3 − 3(x+y)
2 = 64 − 48 = 16
Nierówność wynika z następującej :
Widać też kiedy mamy równość : x = y = 2
3 cze 14:16
ICSP: x3+y3=64−12xy
potem pojawia się jak z kaptura 12x2:
x3+y3=64−12xy + 12x2
aczkolwiek sam sposób jak najbardziej poprawny.
Bierzesz lewą stronę tezy i z pomocą założenia pokazujesz, ze jest większa od 16.
Prawej strony tezy w żaden sposób nie ruszasz.
3 cze 14:18
23: Czyli nie można przekształcać tezy równoważnie, Poprzednie rozwiązania fil są za 0pkt na
maturze ?
3 cze 14:20
ICSP: a widziałeś chociaż jedno malutkie słowo o przekształceniach równoważnych?
Bo ja w żadnym z rozwiązań nie.
3 cze 14:23
23: No nie widziałem. Czyli jakby dopisał: przekształcałem równoważnie byłoby ok ?
3 cze 14:24
WhiskeyTaster: Nie można. Masz wykazać
implikację.
q − "x + y = 4"
p − "x
3 + y
3 ≥ 16".
Jeśli q, to p ⇔ q ⇒ p
Jeśli p jest prawdą, to znaczy, że q ⇒ 1. Wobec czego poprzednik jest
dowolny, a to
niczego nie dowodzi, bo to może być prawda, ale również i fałsz, bo zarówno z prawdy jak i
fałszu może wynikać prawda.
Tak więc musimy przejść z założenia do tezy, nie na odwrót
3 cze 14:26
ICSP: Uszłoby.
3 cze 14:27
fil: zjadlem linijke:
....64−12x(4−x)
3 cze 14:34
23: To jak mam udowdonij dla dowolnych x i y rzeczywistych zachodzi
x2+y2>=2x nie moge sobie przerzucic i zauwazyc wzoru skroconego mnozenia piszac o
rownowaznosci ?
3 cze 14:37
ICSP: a nie łatwiej od razu zauważyć ten wzór i przerzucić?
Nie musisz pisać o równoważności.
3 cze 14:39
3 cze 14:40
ICSP: Jest dobrze bo dodaje notkę o równoważności przekształceń.
Ona jest w całym dowodzie najważniejsza.
3 cze 14:41
Minato:
Tylko, że
x2 + y2 ≥ 2x
nie jest prawdą dla dowolnych liczb rzeczywistych, np. dla x=1 i y=0 mamy
L = 12+02 = 1
P= 2*1 = 2
nie prawdą jest że 1 > 2
3 cze 14:41
23: ICSP nie widzę roznicy w sposobie rozwiazania Jakuba i wyżej Maturzysty. Wskaż mi ją jak
możesz.
3 cze 14:41
23: Minato: zjadłem y noo chodzilo x2+y2>=2xy...
3 cze 14:42
23: To czego tyczy sie uwaga WhiskeyTaster: "Nie można. Masz wykazać implikację. "
3 cze 14:43
ICSP: u jakuba jest notka
u maturzysty i fila notki nie ma
więc udowodnili :
x3 + y3 ≥ 16 ⇒ x + y = 4 przy czym w samym dowodzie wykorzystali informację x + y = 4
3 cze 14:43
jc:
x+y=4,
| | (x+y)2+3(x−y)2 | | (x+y)3 | |
x3+y3 = (x+y)(x2−xy+y2)=(x+y)* |
| ≥ |
| =16 |
| | 4 | | 4 | |
3 cze 14:58