Określić optymalne rozmiary okna.
Jacek:Cześć, czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać to zadanie ?
Architekt ma zaprojektować okno o kształcie przedstawionym na rysunku w taki sposób, że jego
obwód wynosi 12 m, a powierzchnia jest maksymalna. Określić optymalne rozmiary okna.
3 cze 16:55
Bleee:
czyli mamy prostokąt + półkole ... tak
3 cze 16:59
Bleee:
x
Obwód okna = 2y + x + (π
) = 12 −−−> y =
2
1
x
Pokna = x*y +
*π(
)2
2
2
podstawiasz za 'y' ... masz wielomian kwadratowy więc albo pochodna i maksimum szukasz ...
albo bez pochodnej ... szukasz wierzchołka paraboli