Twierdzenie graniczne de Moivre’a-Laplace’a
student: Hejka nie rozumiem co tutaj się dzieje, czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która mi
wytłumaczy krok po kroku co tutaj się dzieje?
Rzucamy monetą. Przyjmijmy, że w pojedynczej próbie sukcesem
jest wyrzucenie orła. Rzucamy monetą n = 1000 razy.
Zmienna losowa X ma rozkład dwumianowy i
EX =n/2 = 1000 ·1/2 = 500, D2 X = 1000 ·1/2·1/2 = 250.
1. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej 750
orłów?
Chcemy obliczyć P(Sn ≥ 750). Obliczamy w przybliżeniu
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
P(Sn ≤ 750) = FSn(750) ∼= Φ500,5√(10) (750) ∼= Φ(15, 81)= Φ(5√10) ∼= 0, 999.
P(Sn ≥ 750) ∼= 0, 0001
2. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby orłów
różniącej się o więcej niż 500 od liczby reszek?
Obliczamy w przybliżeniu prawdopodobieństwo zdarzenia
przeciwnego:
FSn(750) − FSn(250) ∼= Φ500,5√10(750) − Φ500,5√10(250)= Φ(5√10)−Φ(−5√10) = 2Φ(5√10)−1 ∼= 2Φ(15,
81)−1 ∼= 0, 998.
P(|X − 500| ≥ 250) ∼= 0, 002
3 cze 14:26
Bleee:
A możesz określić co z powyższego rozumiesz
3 cze 16:08
student: Nie rozumiem od tego fragmentu, skąd się wzięło Φ500,5√(10) (750) ∼= Φ(15, 81)= Φ(5√10) ∼= 0,
999.
3 cze 16:18
student: I jeszcze pytanie do wariacji, jeżeli ilość rzucanych monet zwiększe np. 2000 to czy wariacje
również będę liczyć: 2000*1/2*1/2?
3 cze 16:20
Bleee:
Rozkład dwumianowy można 'przybliżyć' do rozkładu normalnego.
Mając rozkład normalny N(np , √npq) wykonujesz standaryzację rozkładu normalnego w celu
odczytania prawdopodobieństwa z tablic
3 cze 16:23
Bleee:
Student −−− rozkład dwumianowy ... wzory ogólne:
Wartość oczekiwana: n * p
Wariacja: n * p * q (czyli n * p * (1−p) )
3 cze 16:24
student: A skąd to się wzieło Φ(15, 81)?
3 cze 16:31
Bleee:
emmm ... stąd:
5√10 ≈ 5* 3.1623 = 15,8115
3 cze 16:52
student: A skąd się wzieło 5√10, bo tego nie rozumiem
3 cze 16:56
student: I skąd wiadomo, że wartość tej dystrybuanty jest 0,999?
3 cze 17:01
Bleee:
n*p = 1000*0.5 = 500 <−−− EX
√n*p*q = √1000*0.5*0.5 = √250 = √25*10 = 5√10 <−−− Var(X)
3 cze 17:02
Bleee:
Bo dla u ≥ 2.33 masz Φ(u) ≥ 0.999
3 cze 17:05
student: Czyli wartość dystrybuanty to po prostu √n*p*q ?
3 cze 17:06
Bleee:
nieeee
3 cze 17:14
Bleee:
masz rozkład dwumianowy z n = 1000 ; p = q = 0.5
Krok 1.
Sprawdzasz czy n*p > 5 oraz n*q > 5
Krok 2.
Rozkład dwumianowy przybliżasz do rozkładu normalnego N(np, √npq)
czyli do N(500, 5√10)
Krok 3.
Wykonujesz STANDARYZACJĘ rozkładu normalnego ... czyli 'sprowadzasz go do N(0,1)'
3 cze 17:16
student: Znaczy nie wartość dystrybuanty tylko ten nawias Φ(15, 81) to jest √n*p*q ?
3 cze 17:16
Bleee:
Czyli robisz:
| | 750 − 500 | | 250 | |
P(X ≥ 750) = 1 − P(X ≤ 750) = 1 − Φ( |
| ) = 1 − Φ( |
| ) = .... |
| | 5√10 | | √250 | |
3 cze 17:18
student: Dziękuję bardzo już rozumiem <3
3 cze 17:19
Bleee:
w tym przypadku akurat tak wyszło ... ale to jest 'przypadek' który NIE NALEŻY się sugerować
powyżej napisałem Ci krok po kroku jak doszliśmy do wartości Φ(√250)
3 cze 17:19