3 cze 08:17
23: Ale K jest środkiem boku wg ciebie na rysunku Mili ?
3 cze 10:21
Andrzej: A czemu tego wątku nie ma na stronie forum?
3 cze 10:48
23: nie rozumiem. Jak klikam w twoj link jestem w watku.
3 cze 10:52
Andrzej: Też widzę dziwna sytuacja
3 cze 12:33
Andrzej: Już jest
3 cze 12:34
Mila:
K nie jest środkiem krawędzi.
Wieczorem narysuję jeszcze raz i policzę.
Tymczasem podpowiedź:
| | a | |
|AP|= |
| i ΔADE jest Δ równobocznym: |
| | 2 | |
ΔADE∼ΔABC
| | 1 | |
skala podobieństwa k= |
| |
| | √3 | |
3 cze 18:33
23: Mila myślę że już jest wieczór

czekamy

Ja coś czuję że źle zaznaczałem
"przechodząca w odległości 0,5a od jednej z tych krawędzi" gdzie jest to 0,5a na rysunku ?
4 cze 20:39
Mila:
a− krawędź czworościanu foremnego
H− wysokość czworościanu ABCS
ΔADE− trójkąt równoboczny o boku b
ΔDEA≡ΔFKG
| | b | | | | 1 | | √3 | |
ΔDEA∼ΔABC w skali k= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a | | a | | √3 | | 3 | |
2)Ostrosłup FKGS∼
| | √3 | | a3√2 | | a3√2 | |
VFKGS=( |
| )3* |
| = |
| |
| | 3 | | 12 | | 12 | |
h
g− wysokość graniastosłupa
| | √3 | | √3 | | 3−√3 | |
hg=H− |
| *H=H*(1− |
| )=H* |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | | a2√3 | | a√6 | | 3−√3 | |
Vg=( |
| )2* |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
Ostatnio mam mało czasu, w sobotę spojrzę tu jeszcze raz i przeliczę spokojnie.
Czekaj cierpliwie, chyba to nie jest pilne?
4 cze 23:29
klan: Czy Vg to objetość jednej z tych dwóch figur?
5 cze 00:47
Mila:
V
g to objętość graniastosłupa DAEFKG, z tym , że nie mam pewności, czy dobrze ustalone:
Poczekamy na
Bogdana i jego opinię.
5 cze 16:50
Akcent: To chyba za trudne na mature
5 cze 17:10
Mila:
Oczywiście. Skąd macie to zadanie?
Podam podobne zadanie, ale łatwiejsze (nieco), jeśli to Cię Akcent interesuje.
Napisz.
5 cze 18:35
Akcent: U góry napiasne ze z matury
5 cze 18:41
Mila:
Rozwiąż takie zadanie :
W czworościanie o podstawie ABC i wierzchołku D poprowadzono płaszczyznę
przechodzącą przez środki krawędzi AB, BD, CD.
Płaszczyzna ta dzieli czworościan na dwie bryły. wiedząc, że objętość czworościanu ABCD wynosi
V,
wyznacz objętości tych brył.
5 cze 18:55
5 cze 19:09
Mila:
ABC, chcę wiedzieć , gdzie jest odległość 0.5a na moim rysunku. 23:29
Będę wdzięczna, coś mnie zawodzi wyobraźnia przestrzenna ( nęka mnie ząb).
5 cze 20:16
5 cze 20:40
Mila:
Dzięki
ABC, przeanalizuję
5 cze 21:00
a7: fajnie ja też byłam ciekawa jak to w końcu jest
5 cze 21:01
a7: Dziękuję ABC!
5 cze 21:02
ABC:
macie szczęście że kupiłem II wydanie z aneksem na pchlim targu od pijaka za 3 zł , w I wydaniu
tych zadań nie było
5 cze 21:05
Mila:
Witaj
a7, mocno się napracowałaś

Zobacz, gdzie się pomyliłaś.
| | 1 | |
Rozwiąż zadanie , które tu podałam 18:55 . Skala k= |
| |
| | 2 | |
5 cze 21:14
a7: Witaj
Milu, bardzo lubię takie bawienie się w rozwiązywanie zadań dla sportu ( z tymże to
mnie
przerosło, chociaż zauważyłam, że część punktów bym dostała

a to było z gwiazdką*, więc i
tak jest nieźle),
do zadania z 18:55 widziałam chyba rozwiązanie w necie lub tutaj, więc chyba nie jest takim
wyzwaniem

niech maturzyści się pomęczą, ale jeżeli chcesz, żeby było w zasobach forum to spróbuję je
zrobić,
bo właśnie szukałam i już nie widzę, daj proszę znać lub niech da znać kto się podejmuje próby
5 cze 21:26
Mila:
a7
Ja już wiem, gdzie popełniłam błąd, wczoraj późnym wieczorem, wpadłam na pomysł, że trzeba
| | a | |
wziąć pod uwagę odległość krawędzi skośnych i tam ustalić odległość |
| . |
| | 2 | |
Teraz to proste.
Moje wcześniejsze rozwiązanie dobre, gdy wiadomo w jakim stosunku przecięte są krawędzie.
Miałam też zamiar skorzystać z geometrii analitycznej w R3.
Dobrze, że
ABC przysłał nam wspaniały materiał.
5 cze 22:15
a7: Ja dokładnie nie wiem, gdzie jest mój błąd, ale zauważyłam, że też jest zrobione z dwoma
ostrosłupami "bocznymi" jak w jednej z moich przymiarek
5 cze 22:33
kurdek: Czyli z tym klinem podamym w linku było dobrze......
5 cze 23:24