kąty
g123:

Dany jest trójkąt , w którym wybrano dowlny punkt. Kąty na rysunku są podane w stopniach.
Oblicz miarę kąta oznaczonego x.
3 cze 08:22
getin:
nie wyliczysz tego, za mało danych
można tylko wywnioskować że miara kąta x nie przekroczy 111o
3 cze 10:26
g123: A nie bedzie to 14 stopni?
3 cze 10:51
Bleee: Jakie 14 stopni?
3 cze 10:55
g123: 14
o
3 cze 12:28
getin:
równie dobrze ja mogę napisać że x = 20o
po prostu brakuje danych dotyczących długości odcinków i bez tych danych nie wyliczysz
jednoznacznie tego iksa
3 cze 13:43
g123: Może ktoś to inny sprawdzić bo getin na pewo sie myli
3 cze 22:07
Eta:
x= 7o
3 cze 22:26
g123: Co 7
o
3 cze 22:28
Eta:

d −− dwusieczna kąta ABC
3 cze 22:36
Eta:
Z rysunku wynika ,że punkt K −− wybrano na dwusiecznej kąta ABC
( na rysunku zamiast P ma być K
3 cze 22:39
getin:

da się to wyliczyć, zwracam honor
zmyliło mnie to "dowolny punkt" w treści zadania
ten punkt jednak nie jest dowolny bo są podane kąty
Rozwiązanie:
|∡ABS| = 180
o−7
o−16
o = 157
o
|∡ACB| = 180
o−37
o−32
o = 111
o
z tw. sinusów w ΔABS
| a | | k | | a*sin16o | |
| = |
| → k = |
| |
| sin157o | | sin16o | | sin157o | |
| a | | l | | a*sin7o | |
| = |
| → l = |
| |
| sin157o | | sin7o | | sin157o | |
z tw. sinusów w ΔABC
| a | | b | | a*sin37o | |
| = |
| → b = |
| |
| sin111o | | sin37o | | sin111o | |
| a | | c | | a*sin32o | |
| = |
| → c = |
| |
| sin111o | | sin32o | | sin111o | |
z tw. cosinusów w ΔSBC
m
2 = l
2 + b
2 − 2*l*b*cos16
o
| | a*sin7o | | a*sin37o | |
podstawiając wcześniejsze l = |
| oraz b = |
| |
| | sin157o | | sin111o | |
otrzymujemy m = a*
√sin7o/sin2157o + sin237o/sin2111o −
2sin7o*sin37o*cos16o/(sin157o*sin111o)
z tw. sinusów w ΔSBC
czyli
wstawiając do tego
wyliczone wcześniej l oraz m uzależnione od a
otrzymujemy
sinx = (sin16
o*sin7
o) / (sin157
o *
√sin7o/sin2157o + sin237o/sin2111o −
2sin7o*sin37o*cos16o/(sin157o*sin111o))
czyli sinx jest ułamkiem o liczniku sin16
o*sin7
o i mianowniku sin157
o *
√sin7o/sin2157o
+ sin237o/sin2111o − 2sin7o*sin37o*cos16o/(sin157o*sin111o)
z tego wychodzi
sinx ≈ 0,1163 oto dowód:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%28sin16deg*sin7deg%29%2F%28sqrt%28sin%5E2%287deg%29%2Fsin%5E2%28157deg%29+%2B+sin%5E2%2837deg%29%2Fsin%5E2%28111deg%29+-+%282*sin%287deg%29*sin%2837deg%29*cos%2816deg%29%29%2F%28sin%28157deg%29*sin%28111deg%29%29%29%29
czyli x ≈ 6,68
o czyli w jeszcze większym przybliżeniu wyjdzie
wspomniane wyżej siedem stopni
3 cze 22:57
g123: Nie rozumiem rozwiązania Ety skąd te 23
o i skąd BPC=157
o
3 cze 23:35
wredulus_pospolitus:
1)
180 − ( 7 + 16) = 157 (dolny kąt)
180 − 157 = 23 (dolny kąt)
2)
Odcinek BK leży na DWUSIECZNEJ kąt przy wierzchołku B.
Tak więc cała ta dwusieczna będzie też dwusieczną dla kątów przy K ... stąd mamy górne kąty 23
i 157
3) związku z tym kąt x = 7 (trójkąty podobne, cecha KKK .... lub jak wolisz − suma kątów w
trójkącie równa 180)
3 cze 23:38
Eta:
3 cze 23:39
3 cze 23:42
Eta:
Ale się oliczyłeś
getin
Użyłeś F−16 do unicestwienia
małej muszki
3 cze 23:43
g123: A czy dobrze jest z tego Tw Cevy?
3 cze 23:48
Eta:
Następny wyciąga
armatę
3 cze 23:48
3 cze 23:59
g123:
4 cze 00:29
g123: up
4 cze 11:05
a7: ja też nie rozumiem
4 cze 12:25
a7: Czy ktoś rozumie dlaczego jest 7 i 157 stopni w trójkącie BPC (u Ety) vel BKC (u Ety)
vel BSC (u getina)
4 cze 12:29
g123: moze ktos jeszcze zerknie
4 cze 13:36
getin:
a jednak odpowiedź podana przez g123 okazała się poprawna, ja gdzieś się musiałem pomylić przy
wpisywaniu do wolframa
Z układu równań
m
2 = l
2 + b
2 − 2*l*b*cos16
o
przyjmując
sin7
o ≈ 0,12187
sin16
o ≈ 0,27564
sin157
o ≈ 0,39073
sin37
o ≈ 0,60182
sin111
o ≈ 0,93358
cos16
o ≈ 0,96126
wychodzi
b ≈ 0,64464a
l ≈ 0,3119a
m
2 ≈ 0,09728a
2 + 0,41556a
2 − 2*0,3119a*0,64464a*0,96126
m
2 ≈ 0,126292a
2
m ≈ 0,355376a
| | 0,3119a*0,27564 | |
sinx ≈ |
| |
| | 0,355376a | |
sinx ≈ 0,2419
x ≈ 13,99871
o ≈ 14
o
Narysowałem sobie ten trójkąt na kartce, zachowując podane w zadaniu kąty
i zmierzyłem kąt x. Wyszedł 14 stopni
4 cze 14:00
4 cze 14:00
ABC:
cytując wredulusa gdzieś tam wyżej :
"Odcinek BK leży na DWUSIECZNEJ kąt przy wierzchołku B.
Tak więc cała ta dwusieczna będzie też dwusieczną dla kątów przy K ... stąd mamy górne kąty 23
i 157"
nie podał dowodu tej nieoczywistej własności, która na moje oko nie zachodzi
4 cze 14:09
a7: no właśnie odcinki b i a musiałyby być chyba równe, a nie są
4 cze 14:15
23: Też Uważam, że Tam będzie 14 stopni i wcale przy K nie Będzie dwusiecznej.
4 cze 14:39
23: w sensie d nie bedzie dwusieczna kata APC na rysunku Ety
4 cze 14:42
a7:
| l | | m | | l | | k | | k*sin7 | |
| = |
| oraz |
| = |
| czyli l= |
| czyli |
| sinx | | sin16 | | sin7 | | sin16 | | sin16 | |
dalej sinx=2sin(111−x)*sin7
czy teraz nie jest już łatwo?
sinx=2sin7cos(21−x)
sinx=2sin7cos7 (? 21−x=7 x=14)
sinx=sin14
x=14
trochę w tej końcówce chyba trzeba coś jeszcze doszlifować, ale to chyba dość szybki i
skuteczny sposób
4 cze 18:20
a7: | | k | | m | |
a przepraszam jeszcze nie przepisałam z kartki tutaj |
| = |
| czyli |
| | sin(11−x) | | sin30 | |
4 cze 18:23
a7: sin(111−x)
4 cze 18:23
Eta:
Sorry za zamieszanie

To nie była "muszka" − tylko "bombowiec"

Cała sytuacja spowodowała,że na pomoc "F−16"
ruszyły wszystkie siły (
getin, a7 ,
ABC 
)
Jedynie
wredulus uwierzył kobi
Ecie 
Pozdrawiam cieplutko Wszystkich
4 cze 18:33
wredulus_pospolitus:
Bo ja wszystko co piszesz przyjmuję jako prawdę objawioną

Nie śmiem się nie zgodzić z kobi
Etą
4 cze 18:34
Eta:
A przecież wiadomo,że "kobi
Eta" zmienną jest

4 cze 18:36
21 cze 11:19