kąty
anek:

Korystając z danych na rysunku wyznacz miarę kąta x.
Te kąty są w stopniach.
Nic nie wiadomo o bokach, ani o tych odcinkach wenątrz, tylko to co na rysunku.
21 cze 08:17
21 cze 09:51
21 cze 11:18
ICSP: Zaczekaj na Etę
Ja takich zwyrodniałych rzeczy nie czytam.
21 cze 11:37
antek: Czemu zwyrodniałe?
21 cze 11:38
a7:

| a | | c | |
| = |
| ⇒c=2acos20 |
| sin30 | | cos20 | |
| c | | f | | c | | f | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ ...⇒ f=2asin40 |
| sin150 | | sin20 | | cos60 | | sin20 | |
| | 2asin40 | |
U{a}{sin(160−x)= |
| |
| | sin(110−x) | |
sin(110−x)=2sin40cos(70−x) dla
x=30
sin80=2sin40cos40
sin80=sin80 prawda
x=30
====
21 cze 13:45
antek: A o co chodzi w tym co ja podałem bo mam tylko rysunek? i chce tez tamto zrozumiec
21 cze 13:47
a7: ja narysowałam to samo tylko w lustrzanym odbiciu, bo tak mi łatwiej było myśleć
21 cze 13:49
a7:
21 cze 13:54
a7: chodzi o to , że korzystamy z twierdzenia sinusów i zauważamy, że można dojść do ładnego
równania trygonometrycznego, które jest spełnione dla x=30
21 cze 13:57
antek: Chodiło mi o to co ja podałem w linku.
A jak rozwiazć to równanie sin(110−x)=2sin40cos(70−x)
21 cze 14:15
a7: zauważamy, że dla 30o jest spełnione
21 cze 14:17
a7: nie rozumiem, w którym linku, przecież to to chyba co z godziny 08:17, czyli to które
rozwiązałam
21 cze 14:18
a7: 14:17 korzystamy z wzoru że sin(2α)=2sinαcosα
21 cze 14:19
Iryt:
sin(110−x)=2sin40*cos(70−x), x − kąt ostry
sin(110−x)=sin(40+70−x)+sin(40−70+x) z wzoru sin(x+y)+sin(x−y)=2 sinx*cosy
sin(110−x)=sin(110−x)+sin (x−30)⇔
sin(x−30o)=0
x−30o= 0o +kπ
x=300+kπ, k=0
x=30o
21 cze 17:15
antek: nie ten z 11.18
21 cze 18:57
Mila:
17:15 masz odpowiedź na Twoje pytanie z 14:15.
11:18 nie analizowałam , nawet nie zauważyłam linka.
Zobaczę co tam jest, skąd ten link?
21 cze 19:16
antek: nie wiem czy dobrze, nalezione w necie
21 cze 19:46
xx:
Bez trygonometrii ?
24 lip 18:26
Mila:
Da się. Tylko z dobrym rysunkiem jest kłopot w tym edytorze. Napiszę.
24 lip 18:48
Mila:

1) x+δ=110
o
2) AF− dwusieczna kąta A
3)
Przedłużam AC tak, aby: |AE|=|AB|
ΔABE −Δrównoramienny, |BC|=|BE|
∡E≡∡B=70
o,
|∡CBE|=40
o
ΔSBE− Δrównoboczny
AD− symetralna BE⇒|SB|=|SE|=|EB| ⇒
ΔSCB− Δrównoramienny o kącie 20
o między ramionami
δ=(180−20):2=80
4) x+80
o=110
o
x=30
o
======
24 lip 19:20
Mila:
Proszę
ite o ładny rysunek w geogebrze
24 lip 20:06
24 lip 20:46
Mila:
Dziękuję. Rysunek piękny .
24 lip 21:08