Szereg rozdzielczy przedziałowy
Hrabiusz:
Dzien dobry
Muszę wykonać porównanie dwóch szeregów rodzielczych przedziałowych.
Szeregi dotyczą liczby ludności we wszystkich gminach wybranego województwa według wieku
populacji.
Wybrałem dwa województwa, tylko że mam pewien dylemat.
Muszę wyznaczyć N, jednak jedno z województw posiada 85 gmin a druga 180 gmin. Więc wniosku z
tym liczba klas w obydwóch szeregach będą różne
k1 = √180≈ 14 po zaokragleniu dla jednego z województw
k2 = √85≈ 9 dla drugiego z województw
Xmin = 0 bo taki jest wiek najmlodszych osob
Xmax = 90 bo taki jest wiek najstarszych osób => (w zaokrągleniu oczywiście wiem że są i 100
latkowie)
kolumna Xi to wiek w przedziałach
kolumna Ni to liczba mieszkancow w tysiącach
Czy mam dobre myslenie ze beda rozne liczby klas ale bede w stanie prawidłowo porównać czy
jednak powinienem zrobic w obydwóch przypadkach 9 klas?
Pozdrawiam Serdecznie
3 cze 18:55