matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.4.2017
Zadania
Odp.
1
Paweł:
Czy zawsze |x|
2
=x
2
?
6
misiaczek:
Ania kocha Tomka, Tomek kocha Zosie, Zosia kocha Mirek. Kto pokocha Anie?
1
funkcja liniowa:
Boki pewnego trójkąta równoramiennego o polu 20 zawierają się w prostych y=3x+6 oraz y=2x+4. Wyznacz równnaie prostej
1
funkcja liniowa:
Boki pewnego trójkąta równoramiennego o polu 20 zawierają się w prostych y=3x+6 oraz y=2x+4. Wyznacz równnaie prostej
1
funkcja liniowa:
23
doktorek:
W zasadzie to czemu 0+0=0 ?
8
rekt:
√
x
6
+x
4
+1
Oblicz granice x−> −
∞
4x
3
+2x
2
+1
3
PanTrojkat:
czy w trójkącie prostokątnym równoramiennym środkowe pokrywają się z dwusiecznymi?
1
anna:
Na diagramie przedstawiono wyniki sprawdzianu z matematyki w klasie 1c. niedostateczną −2 osoby
0
rafał:
Zmienna losowa X przyjmuje wartości: −1, 0, 1 (każdą z jednakowym prawdopodobieństwem 1/3). Zmienna losowa Y jest związana z X zależnością funkcyjną Y=X
2
.
1
Przyszłymakler:
Witam, po przerobieniu zadań wyodrębniłem grupy, które sprawiają mi największe kłopoty i ponieważ
3
D5ctvyvy:
Ty Adamm lepiej przygotowuj się do matury
Bo na MIT same rozniczki Ci nie pomogą
!
1
su:
Ile jest sposobów alby ustalić równanie okręgu gdy mamy dany punkt na nim i równanie cięciwy wraz z jej długością?
3
KML:
1/log(2)
3
√
6
+ 1/log(3)
√
6
+1/log(3)6 Podstawa w nawiasie
3
typek:
Rozważmy czworokąt wypukły ABCD. Niech E i F oznaczają kolejno punkty styczności okręgów wpisanych w trójkąty ABD oraz BCD z przekątną BD. Wykaż, że jeśli E = F, to w czworokąt ABCD
2
oskigw:
Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 20√5 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego prostopadlosciany pod kątem α takim, że tgα=3. Prostopadłościan
5
hehe:
2 do potegi −2/3 * 2
1/4 * 2
4/3 = ? . jak obliczyc rozne potegi?
5
kasia:
Witam mam takie szybkie pytanko. Czy podstawa trapezu równoramiennego zawsze jest średnicą okręgu opisanego na nim? Czy tylko w
4
lewmatematyczny:
zadanie Grupa przyjaciół składająca się z czterech dziewcząt i siedmiu chłopców wybrała się do kina.
5
za tydzień mam maturę:
wielomian w(x)= x
3
+ 2x
2
+ ax+ b jest podzielny przez trójmian Q(x)= x
2
+ x+ c. Wykaż, że równość a−b=1 zachodzi niezależnie od wartości współczynnika c.
6
dociekliwy:
15
OVDC:
|x−3|
≥2
x
2
− 5x + 6
Można prosić o rozpisanie krok po kroku?
12
rekt:
1
Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji c) f(x)=
x
2
−4
5
confused:
Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają długość 6. wyznacz wysokość tego ostrosłupa
69
loski:
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x ) = − 1/3x
2
− 2x + c jest przedział (−
∞
,7> . Zatem współczynnik c jest równy
11
Morelka:
Jeżeli bok sześciokąta foremnego ma długość pierwiastek z 6, to dlugosc jego krotszej podstawy jest rowna...
54
matura 2017:
1/(x
2
−5x+6)
2
−4(x
2
−5x+6)+4=
x
2
−5x+6
+x−2
6
xdxd:
Cenę pewnego towaru obniżono o 20%, a następnie nową cenę tego towaru obniżono o 30%. Takie dwie obniżki ceny tego towaru można zastąpić równoważną im jedną obniżką
15
matura 2017:
:::rysunek:::
2
XXX:
Z urny zawierającej 2 kule białe i 6 czarnych losujemy trzy razy po jednej kuli ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jedna z nich będzie biała.
7
za tydzień mam maturę:
:::rysunek::: Sześcian ABCDA
1
B
1
C
1
D
1
przecięto płaszczyzną AB
1
D
1
i CB
1
D
1
. Oblicz cosinus kąta między
2
d0m3n4r:
Witam, mam podany taki wielomian
1
3
x
3
−
5
2
x
2
+ 6x +1 Wiem jak wygląda, ale czy jest metoda żeby mniej więcej z tej postaci ją narysować?
3
gra:
Dla jakich wartości parametru m proste dane równaniami y = (m−1)x + m
2
oraz y = (1+m)x − 3 są prostopadłe
3
QQnia:
Dana jest rodzina trójkątów ABC spełniających warunki A=(3,5;0) B=(a,0) gdzie a∊(0,4), wierzchołek C należy do paraboli o równaniu y=4x−x
2
oraz ∡ABC=90
o
Wyznacz współrzędne punktu
3
cezar:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1,4) i równoległej do prostej do której należą punkty B=(−1,1) i C=(2,2)
3
kks:
|x
2
−8|=−2x oblicz pierwiastki
2
hyphaee:
f(x)= x−2 (dla x≤0) lub ||x+3|−4| (dla x>0) Dlaczego to równanie ma mieć tylko jedno rozwiązanie?
8
Safass:
Scheda Araba
1
ania:
SR,ważona wynosi 3,2 oblicz wartość a jej waga wynosi 1
6
Staś :
Prostokąt abcd podzielono na dwa prostokąty podobne prosta k równoległa do boku AD Wyznacz dlugosci odcinków na jakie został podzielony ten prostokąt jeśli lABl=10 lADl=3
2
stokrotkę:
lim sin5x/sin7x
2
stokrotkę:
f(x)=((ln(2−x))/x)−arcsin x/3
18
stokrotkę:
Zbadaj monotoniczność: an=(1−n)/(2+n)
1
ersia:
wykaż korzystając z definicji granicy ciągu , ze że −2 jest granicą ciągu o wyrazie ogólnym
1−2n
an=
n
11
rekt:
Samochod jadacy po prostokiniowym odcinku erogi ninal punkt kontrolny K. Odleglosc odcpunktu K w jakiej znajdowal sie samochod po uplywie t sekund wynosi s(t)=2t+1,5t
2
gdzie s wyrazone
7
Aaa:
Pokazać że dla każdej liczby naturalnej n liczba 8
n
+6 jest jest podziela przez 7 Proszę o pomoc