Zagadka
Safass: Scheda Araba
Pewien Arab pozostawił w dziedzictwie swoim trzem synom do podziału stado wielbłądów, przy czym
zaznaczył, że najstarszy ma otrzymać połowę, średni trzecią część, a najmłodszy dziewiątą
część dziedzictwa. Okazało się jednak, że stado liczy 17 sztuk. Podział był bardzo trudny więc
spadkobiercy zwrócili się do kadiego (sędziego), znanego w całej okolicy ze swej mądrości. Ten
wydał sąd następujący:
Należy dopożyczyć jednego wielbłąda i przystąpić do podziału mając ich 18.
Bracia postąpili według rady sędziego. Wówczas starszemu w udziale przypadło 9 wielbłądów,
średniemu 6, a najmłodszemu 2, pożyczonego zaś wielbłąda zwrócono właścicielowi i trzej bracia
byli zadowoleni z mądrego wyroku kadiego. Powyższy wynik wydaje się na pozór paradoksalny. Z
sumy jednak tych części, na jakie ojciec kazał podzielić schedę 12+13+19=1718 wynika, że jedna
osiemnasta spadku nie byłaby tym podziałem objęta. Stąd wynika, iż bracia otrzymali więcej niż
ojciec wyznaczył im, z czego byli bardzo zadowoleni.
http://www.math.edu.pl/scheda-araba
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ej czegoś tu nie rozumiem. Jakieś pomysl?
29 kwi 12:54
Safass: 1/2+1/3 +1/9 =17/18
29 kwi 12:56
Księżna Łucja: A czego nie rozumiesz ?
29 kwi 13:03
Safass: Gdzie jest haczyk? Dostali wiecej niz powinni.
29 kwi 13:15
Księżna Łucja: 1) 18 jest wielokrotnością 2,3,9 czyli odbyło się bez pomocy rzeźnika
| | 17 | |
2) Ojciec przekazał |
| swojego majątku dzięki czemu mogli oddać jednego wypożyczonego |
| | 18 | |
wielbłąda
29 kwi 13:22
Księżna Łucja: | | 17 | |
Teoretycznie ojciec przekazał |
| majątku ,a w praktyce oddał 100% |
| | 18 | |
29 kwi 13:24
Safass: Nie to idzie tak. 0.5 +0.33333...+0.11111....=0.944444...
Czyli do podziału dal ojciec 0.944444...%wielbłądów.
Dziwic sie że tam cywilizacji nie rozwineli. To blad w rozumowaniu
29 kwi 14:56
Safass: *94.444% czyli 16.05548 czyli 1 powinien odpasc na charytatywny datek
29 kwi 14:57
Safass: Ej no chyba mnie z tym tak nie zostawicie...?
29 kwi 23:51