wyznacz wysokość tego ostrosłupa
confused: Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają długość 6. wyznacz wysokość tego
ostrosłupa
http://screenshooter.net/102637699/hqvpwuk
Może mi ktoś wytłumaczyc dlaczego pierwszym sposobem wychodzi inny wynik, wydaje mi się że
obliczenia są poprawne, najpierw obliczyłem wysokość ściany bocznej i pozniej wysokość
ostrosłupa
29 kwi 17:17
Adamm: bo 6 to nie jest wysokość ściany bocznej
29 kwi 17:19
confused: 5 wyszło
29 kwi 17:23
confused: Wysokość ściany bocznej obliczyłem z pitagorasa (to ten trójkąt pierwszy) i poźniej z tą
wysokością zrobiłem drugi trójkąt i z niego mi wyszłą wysokość 4
Pytam o to bo gdybym nie zobaczył w odpowiedziach ze jest zle to na maturze bym tak zostawil
dlatego chce zrozuymieć gdzie tu jest błąd
29 kwi 20:30
matura 2017:
Jeżeli wszystkie krawędzie boczne są równej długości
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę
zatem R=3
√2 to H=
√62−R2=................
29 kwi 20:45
Mila:
![rysunek](rys/132080.png)
II sposób
ΔBCS− Δrównoboczny o boku 6.
W ΔSOE:
h
2=H
2+|OE|
2
(3
√3)
2=H
2+3
2
H
2=27−9
H=
√18
H=3
√2
=======
29 kwi 20:54