xdxd
xdxd: Cenę pewnego towaru obniżono o 20%, a następnie nową cenę tego towaru obniżono o 30%. Takie
dwie obniżki ceny tego towaru można zastąpić równoważną im jedną obniżką
29 kwi 16:43
XXX: 0,8*0,7=0,56. Cene obnizono o 56%
29 kwi 16:49
xdxd: a nie 100−56= 44% ?
29 kwi 16:49
XXX: Cena zmalała o 56%, więc trzeba bedzie zapłacić 44% pierwotnej ceny. Ciebie pytają o obnizke,
czyli o ile cena spadła
29 kwi 16:52
xdxd: aa no kumam, a to co ja napisalam to kiedy tak sie robi? xd
29 kwi 16:55
'Leszek: Np. cena towaru wynosi 100 zl , cene obnizono o 20 % ,czyli wynosi 80 zl
nastepnie obnizono o 30 % , czyli 80 − 0,3*80 = 56 zl
Czyli cena zostala obnizona o 44 zl , to o ile % ?
29 kwi 17:32
'Leszek: @xdxd Twoj wpisz godz.16,49 jest poprawny , te dwie obnizki mozna zastapic jedna 44 % .
A teraz podobne zadanie :
Cena towaru zostala najpierw podniesiona o 20 % i nastepnie o 30 % , lie % wynosi
calkowita podwyszka towaru ?
X cena poczatkowa towaru
X + 20 % X = 1,2X ,cena towaru po pierwszej podwyzce
1,2X + 30 % *1,2X = 1,2 X *( 1+0,3)= 1,56 X = X + 56 % *X ,
Czyli calkowita podwyzka ceny towaru to 56 % .
29 kwi 21:04