Prostopadłościan, przekrój
oskigw: Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość 20√5 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy tego prostopadlosciany pod kątem α takim, że tgα=3. Prostopadłościan
przecięto płaszczyzna przechodzącą przez przekątna podstawy i nachylona do niej pod kątem 30
stopni, Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Obliczyłem krawędź podstawy a=10, ale nie wiem jak sie zabrać za przekrój.
29 kwi 18:42
oskigw:
![rysunek](rys/132073.png)
Tak będzie wyglądał przekrój?
29 kwi 18:49
Mila:
![rysunek](rys/132076.png)
tgα=3
d=20
√5
H=3a
√2
d
2=p
2+H
2
(20
√5)
2=(a
√2)
2+(3a
√2)
2⇔400*5=2a
2+18a
2
400*5=20a
2
a=10
=====
2) H=30
√2
3) β=30
o
Zatem Twój przekrój nie jest dobry.
4)
W ΔEDO:
licz dalej sam.
29 kwi 19:21