monotonicznosc funkcji
rekt: | | 1 | |
Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji c) f(x)= |
| |
| | x2−4 | |
29 kwi 17:30
Jerzy:
Policz pochodną i analizuj jej znak.
(Wcześniej ustal dziedzinę)
29 kwi 17:35
rekt: Właśnie nie wiem jak sobie to uprościć
29 kwi 17:36
rekt: Pochodna nie będzie −2x−3
29 kwi 17:37
Jerzy:
Nie.
29 kwi 17:39
29 kwi 17:40
rekt: nie umiem tego uprościć
29 kwi 17:40
'Leszek:
Dziedzina : x ⊂ R−{ −2 , 2 }
| | −2x | |
f '(x) = [ ( x2 − 4)−1 ] ' = − [ ( x2 − 4 )−2 ] * 2x = |
| |
| | ( x2 − 4 )2 | |
Przedzialy monotonicznosci f '(x) ≥ 0 funkcja rosnaca , f '(x ) ≤ 0 funkcja malejaca
29 kwi 17:41
Jerzy:
Zasosuj wzor na pochodną ilorazu funkcji lub na pochodną funkcji złożonej.
29 kwi 17:41
rekt: Wykorzystałeś wzór na pochodną ilorazu?
29 kwi 17:41
rekt: Oj spóznilem sie. Myslalem ze ten wzor uzywa sie tylko gdy zmienna jest w loczniku i mianowniku
ale jak widac nie
29 kwi 17:42
Jerzy:
Teraz uważaj, bo funkcja ma dwie asymptoty pionowe.
29 kwi 17:43
Sigma: Mianownik jest zawsze dodatni w dziedzinie pochodnej, więc rozpatrujesz tylko −2x=0. Rysujesz
to, zaznaczasz dziedzinę i okreslasz monotoniczność.
29 kwi 17:45