granica
ersia: wykaż korzystając z definicji granicy ciągu , ze że −2 jest granicą ciągu o wyrazie ogólnym
Zał: ε>0
dla każdej liczby naturalnej n>δ prawdziwa jest nierówność |an+2|<ε co dowodzi ze granicą ciągu
an jest liczba −2
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić ten dowód i ewentualnie poprawić ?
29 kwi 09:37
kochanus_niepospolitus:
nie wiem czy tak miałaś na zajęcia wykazywanie granicy ciągu z definicji.
Ja byłem uczony tego w taki oto sposób:
Def:
∀
ε>0 ∃
N∊N+ ∀
n>N |a
n−g| < ε
Wybieramy ε>0
| 1 | | 1 | |
Niech N = [ |
| ] (sufit z liczby |
| ) |
| ε | | ε | |
Wtedy:
| 1−2n | | −2n | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|an − g| = | |
| − |
| | = | |
| | = |
| < |
| = |
| < |
| n | | 2n | | n | | n | | N | | | |
c.n.w.
29 kwi 09:56
ersia: Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
rozumiem Twoje rozwiązanie i chętnie będę je stosować bo
chyba jest lepsze od mojego...czy ktoś jednak mógłby ocenić jeszcze moje bo nie wiem czy tak
też mogłoby być
30 kwi 12:48
powrócony z otchłani:
Szczerze mowiac (tu kochanus) Twoje rozwiazanie nie ma bledow obliczeniowych jednak samo
wykazanie srednio mi sie podoba, poniewaz:
1) nigdzie nie masz podanej definicji granicy ciagu (nie wiadomo co wykazujesz)
2) uzywasz symbolu δ ktory jest wyboem o tyle niefortunnym ze jest uzywany przy bardzo podobnej
definicji (roznowartosciowosci o ile dobrze pamietam)
1 maj 09:46
ersia: bardzo dziękuję
1 maj 10:16