matematykaszkolna.pl
granica ersia: wykaż korzystając z definicji granicy ciągu , ze że −2 jest granicą ciągu o wyrazie ogólnym
 1−2n 
an=

n 
Zał: ε>0
 1 
|an+2|=

n 
1 1 1 

<ε ⇔ n>

⇒ δ=

n ε ε 
dla każdej liczby naturalnej n>δ prawdziwa jest nierówność |an+2|<ε co dowodzi ze granicą ciągu an jest liczba −2 Czy ktoś mógłby mi sprawdzić ten dowód i ewentualnie poprawić ?
29 kwi 09:37
kochanus_niepospolitus: nie wiem czy tak miałaś na zajęcia wykazywanie granicy ciągu z definicji. Ja byłem uczony tego w taki oto sposób: Def: ∀ε>0N∊N+n>N |an−g| < ε Wybieramy ε>0
 1 1 
Niech N = [

] (sufit z liczby

)
 ε ε 
Wtedy:
 1−2n −2n 1 1 1 1 
|an − g| = |

| = |

| =

<

=

<
 n 2n n n N 
 1 
[

]
 ε 

1 
<

= ε

1 

ε 

c.n.w.
29 kwi 09:56
ersia: Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź emotka rozumiem Twoje rozwiązanie i chętnie będę je stosować bo chyba jest lepsze od mojego...czy ktoś jednak mógłby ocenić jeszcze moje bo nie wiem czy tak też mogłoby być
30 kwi 12:48
powrócony z otchłani: Szczerze mowiac (tu kochanus) Twoje rozwiazanie nie ma bledow obliczeniowych jednak samo wykazanie srednio mi sie podoba, poniewaz: 1) nigdzie nie masz podanej definicji granicy ciagu (nie wiadomo co wykazujesz) 2) uzywasz symbolu δ ktory jest wyboem o tyle niefortunnym ze jest uzywany przy bardzo podobnej definicji (roznowartosciowosci o ile dobrze pamietam)
1 maj 09:46
ersia: bardzo dziękuję emotka
1 maj 10:16