pytanko
doktorek: W zasadzie to czemu 0+0=0 ?
29 kwi 23:31
II:
dwa zera
29 kwi 23:35
Saizou : Bo
e+e=e
gdzie e to element neutralny dodawania
29 kwi 23:36
doktorek: A skąd taki element neutralny sie bierze? My sobie zakładamy, że jest coś takiego jak element
neutrlany i nazywamy go zerem? Może to głupie pytanie ale czym właściwie jest zero?
29 kwi 23:41
Adamm: poczytaj sobie o teorii ciał, grup
29 kwi 23:45
doktorek: troche mnie to nurtuje, na ile zero jst fizyczne a na ile jest to konstrukcja
29 kwi 23:54
Adamm: to nie jest fizyka człowieku
0 to jest konstrukcja
29 kwi 23:55
doktorek: No ale popatrz, foton ma mase zero, więc fizycznie występuje coś takiego jak ,,zero"
29 kwi 23:57
Adamm: matematyka sobie tak po prostu nie powstała
potrzebne były podwaliny tego
poczytaj sobie co to jest np. aksjomat
oczywiście to nie jest tak że matematyka powstała sobie tak po prostu,
powstawała przez wieki
29 kwi 23:57
Adamm: doktorek, nie kręć
29 kwi 23:58
misiaczek: Nie uważam to za głupie pytanie, wiem, ze np kiedys byly watpliwosci czy zbiór pusty jest jeden
czy wiele.
30 kwi 00:00
Adamm: co to niby znaczy że jest wiele zbiorów pustych?
zbiór pusty to zbiór pusty, jest jego definicja
30 kwi 00:01
Adamm: nie dziwota że są takie pytania, jak się nie wie co to nawet jest

bez żartów
30 kwi 00:04
Mat: Adamm wypij setkę i Ci przejdzie
30 kwi 00:08
Adamm: Mat, nie piję
zresztą, co to za głupia uwaga?
30 kwi 00:12
Mat: Ja tam bym się napił
30 kwi 00:25
PanTrojkat: Adamm, skąd czerpiesz wiedzę i kiedy miałeś czas się tego wszystkie nauczyć w tak młodym wieku?
30 kwi 00:46
Adamm: skąd ty czerpiesz wiedzę?
czemu mnie o to wypytujesz?
czy wy wszyscy macie jakieś problemy?
30 kwi 00:52
Jack: Adamm, spokojnie
30 kwi 00:53
Adamm: ja jestem spokojny, ale wszyscy się mnie czepiają
30 kwi 00:54
PanTrojkat: nie sądziłem, że to jakaś tajemnica.
Powinieneś być dumny z tego co potrafisz, gdyż jest to imponujące.
30 kwi 00:58
Adamm: nie jest tajemnica, ale dziwnie się czuję jak ktoś mnie wypytuje
30 kwi 01:00
Max: Ja jestem po Twojej stronie

Nic w matematyce nie powstają tak o sobie bo coś komuś się wydawało i tyle. Matematycy
ustanowili pewne aksjomaty (przyjęte prawdy, których się nie udowadnia). I z nich zaczęli
tworzyć wszelkie twory matematyczne. Na przykład aksjomat Peana definiuje w ścisły sposób, jak
powstały liczby naturalne 1, 2, 3, 4... itd. Dla nas "policzalność" wydaje się dość oczywista,
ale w matematyce wszystko jest zdefiniowane i wszystko ma sens. Z czasem matematyka ciągle się
rozwijała i matematycy tworzyli kolejne definicji, twierdzenia, dowodzili je itd. W pewnym
momencie kilku matematyków zaczęło konkretnie zajmować się liczbami i stworzyli podwaliny
teorii liczb i algebry abstrakcyjnej. Wtedy powstały grupy, pierścienie, ciała, i wtedy
zostały zdefiniowane wszystkie podstawowe działania. Opisane zostało dokładnie ciało liczb
zespolonych, w którym zostało opisane działanie dodawanie, istnieje dokładnie jeden element
neutralny e tego działania i e+e=e. Takim elementem neutralnym w dodawaniu jest 0. Koniec
kropka. Żadnych głupich filozofii, domysłów, fizyki i innych przypuszczeń.
30 kwi 01:09
et2: Adamm za bardzo zobowiązujesz się do odpowiedzi na każde pytanie, które jest kierowane w
stosunku do Ciebie,
nawet te mało rozsądne. Osoby w wieku 35−40 lat nie powinny w taki sposób traktować forum, w
większości wydaje się im, że rozmowa są personalne...a tak nie jest
30 kwi 01:27
'Leszek: @Max , to wytlumacz taki fakt , ze jezeli matematyka wg.Ciebie jest modelem
abstrakcyjnym wymyslonym przez czlowieka , tak swietnie opisuje rzeczywistosc
fizycznego swiata, np.teoria katastrof Thoma , pochodna funkcji w jej punkcie
nieciaglosci − delta Diraca o zastosowaniu w mechanice kwantowej i.t.d
Newton stworzyl rachunek rozniczkowy i calkowy , zeby mogl obliczyc
sile grawitacji dzialajaca miedzy p.materialnym i kula materialna , ( calka potrojna )
a w matematyce pozniej stworzyl rachunek rozniczkowy i calkowy Leibniz .
30 kwi 09:06
Max: Cóż, albo nie wiesz co miałem na myśli, albo nie wiem o czym my tu mówimy, albo masz
rozdwojenie (czy nawet roztrojenie) jaźni. Nigdy nie powiedziałem, że matematycy z niczego
zrobili coś abstrakcyjnego. Oczywiście że matematyka działa. I powtarzam, mówię o matematyce,
a nie fizyce.
30 kwi 12:58
Adamm: 'Leszek
to że matematyka jest modelem abstrakcyjnym wymyślonym przez człowieka to
nie jest opinia, to jest fakt
dla fizyków matematyka to jedynie pożyteczne narzędzie
wytłumacz mi co to jest punkt materialny, i gdzie to jest w prawdziwym świecie?
to jest tylko model, tak samo jak sama matematyka
gaz doskonały? też tylko narzędzie
te narzędzia nam pomagają, ale nie są nieodłącznym elementem rzeczywistości,
no chyba że sobie na papierze napiszesz, to wtedy to będzie rzeczywiste
30 kwi 13:05
'Leszek: @Max , Twoje zlosliwe inwektywy nie sa zadnym argumentem w dyskusji , tylko
czlowiek nerwowy z kompleksami tak reaguje , poczytaj sobie troche o pracach
Einsteina , Diraca i innych i zrozumiesz o co mi chodzi , ale to juzTwoj problem ,
nie mam zamiaru kontynuowac dyskusji , czesc !
30 kwi 13:35
Mat: Adamm to idziemy na jakiegoś wojaka czy nie?
30 kwi 14:09
Max: Leszek... za dużo wymyślnych słów i filozofii. Prawdopodobnie czytasz za dużo rzeczy, których
chyba sam nie rozumiesz. Wróć na ziemię
1 maj 23:12
5-latek: No tak
Lepiej obejrzec Dlazcego ja czy Trudne sprawy niz przeczytac ksiazke bo tam nie
ma potrzeby myslec
Swoja droga zastanawiam sie po co to wrzuca na forum tutaj (ma swojego nauczyciela ,
prowadzacego
Przewanie zawsze to konczy sie tak jak tutaj .
2 maj 09:10
5-latek: doktorku
Mysle ze jest jaks ksiazka o filozofii matematyki gdzie taki problem moze byc dokladnie
wyjasniony
2 maj 09:14
Antonni: A swoja drogą
Jak tu nie pić jak takie problemy do rozwiazania
2 maj 09:27